Nyfiken på Gul

Text:

På 1980-talet var Hamid Gul chef för Pakistans underrättelsetjänst och hjälpte CIA att förse afghanska mujahedinkrigarna med vapen för att kunna driva ut den sovjetiska invasionsarmén. På 1990-talet använde han samma krigare för att starta uppror i provinsen Jammu och Kashmir, i konflikten med grannlandet Indien. Samma krigare som senare formerade sig till terrornätverket al-Qaida, till vilket Hamid Gul – i dag pensionär – säger sig ha goda relationer. Han är en av rösterna i Hanna Sisteks reportage om de nya typer av terrorister, grupper och frilansande ensamvargar, som nu växer fram.

Den lilla sömniga gotländska hamn­orten Slite har på sätt och vis också hamnat i geopolitikens blickfång. Missa inte David Dahlbergs och Calle Fleurs reportage från det kontroversiella gasledningsbygget (publiceras på tisdag nästa vecka på Fokus.se).

Från förra veckans nummer var det framför allt järnvägens bortglömda vinterutredning och Röda Kors-svindeln som väckte stor uppmärksamhet. Båda dessa artiklar byggde till stor del på värdefulla tips. Kanske har även du uppgifter som har stort allmänintresse? Fokus kan garantera en seriös journalistisk hantering och total diskretion.