Ola, smärta och Maggio

Text:

Ola Lindholm är utan tvekan förbannat bra på att göra journalistik för barn och ungdomar. Han har ett tilltal som präglas av respekt och förståelse och han var en av dem som tidigast förstod att man inte ska vara barnslig för att man gör program för barn.

Nu är allt detta plötsligt ointressant. Oavsett om misstankarna om ringa narkotikabrott visar sig vara välgrundade eller inte så är det rimligt att fråga sig vilka handlingar som är oförlåtliga. Självklart finns det personer i samhället som får finna sig i hårdare koppel, men vad som är oacceptabelt förändras med tiden. För ett par decennier sedan skulle en marijauarökande minister ha avpolleteras omedelbart. I dag har vi en regering där flera av ministrarna medger att de testat. Det är också rimligt att ställa frågor om den personliga integriteten. Vår reporter Josefin Olevik gör just det.

Var femte svensk lever med kronisk smärta. Det som tidigare möttes med oförståelse betraktas i dag som vår främsta folksjukdom. Linda Eriksson berättar en smärtsam historia. Eric Schüldt är en passionerad operaentusiast. Men vad ser han i Veronica Maggios musik? Det och mycket annat väntar er i veckans nummer av Fokus.