På upploppsfronten intet nytt

Text:

Rosengård, Backa och Gottsunda är andra exempel på ställen där unga män sökt konfrontation med polisen, fått medias uppmärksamhet och inspirerat andra att hänga på. Politiker är sedan snabba att komma med förklaringar och lösningar som passar med det egna spinnet. Lag och ordning, sa Reinfeldt. Jobb, sa Löfven.

Nina Brevinge har tittat närmare på vad forskningen säger om varför oroligheter uppstår på ett visst ställe vid en viss tidpunkt. Mönstret är väldigt tydligt. Läs hennes text och bli lite klokare!

I helgen håller miljöpartiet kongress. Det är inte något regeringsbärande parti vi pratar om, men mycket troligt ett regeringsavgörande parti. Den statsministerkandidat som får Romsons och Fridolins röst lär också få förtroendet att leda nästa regering. Gustav Fridolin har kallats politiskt underbarn i minst ett decennium, men hur skulle han fungera som maktpolitiker? Maggie Strömberg porträtterar politikern som vägrar lämna den aktivistiska gräsrotsnivån.

Förra veckan presenterade vi vår stora kommunrankning »Här är det bäst att bo« och som vanligt var intresset mycket stort. Många var också snabba att dra långtgående slutsatser. Moderaternas partisekreterare proklamerade att allianskommuner styrs bättre än andra kommuner. Näringsminister Annie Lööf gav sina centerpartistiska kollegor i Storuman beröm för klättringen på listan.

Från Fokus sida fortsätter vi med en dåres envishet att påpeka att vi rankar Sveriges kommuner utifrån invånarens perspektiv, vi anordnar inte en tävling för kommunalråd. Vi fortsätter också att utveckla och förbättra undersökningen, tillsammans med vår externa expertgrupp och med hjälp av era synpunkter. Arbetet med »Här är bäst att bo – 2014« börjar nu!