Pirater utan politik

Text:

Varför lyfta fram piratpartiet i Sveriges nyhetsmagasin, bara två dagar innan valet? Borde inte minnet av ny demokratis intåg i riksdagen och junilistans praktskräll i förra EU-valet mana till eftertanke?

Det finns mycket att lära av de två nämnda exemplen. I båda fallen handlade det om nya partier som både etablerade partier och media till en början viftade bort som oseriösa amatörer. Men det innebar också att de klarade sig undan den kritiska granskning som etablerade partier ständigt utsätts för. Granskningen fick komma senare, efter att de tagit plats i respektive parlament.

Den efterföljande mediedebatten handlade framförallt om att ny demokrati och junilistan fått väldigt mycket utrymme i valkampanjernas slutskede. Frågan som ställdes var om man ska bevaka eller inte bevaka ett parti – istället för att diskutera hur de ska granskas.

Mycket talar för att historien upprepar sig på söndag. Piratpartiet kommer, enligt flera opinionsundersökningar, att ta plats i EU-parlamentet. Men hur ska man granska ett parti som inte har någon politik, förutom en enda fråga? Ja, då får man fråga sig vilka personerna är som söker väljarnas förtroende. Det har vi gjort!