Plötsligt i Saudiarabien

Text:

Inte ens i sin vildaste fantasi hade han nog kunnat föreställa sig att det skulle sluta på det här sättet. Hosni Mubaraks företrädare Anwar Sadat mördades och själv har han utsatts för flera mordförsök. Men det behövdes inte en enda kula för att göra slut på Mubaraks 30-åriga välde och alla hans livvakter var inte till mycket nytta när människorna fyllde Tahrirtorget och krävde hans avgång.

Händelserna i Egypten ger upphov till fler frågor än svar. Hur skulle en egyptisk demokrati kunna se ut? Vad är förutsättningarna för att det folkliga upproret sprids till andra länder i regionen och blir lika framgångsrikt där? Vad skiljer och förenar länderna? Förutom Egypten tar vi oss an de två övriga geopolitiskt viktiga länderna Iran och Saudiarabien.

År 1999 presenterade telekombolaget Ericsson med buller och bång ett samarbete med amerikanska Microsoft. Orsaken var att Ericsson tappade mark gentemot konkurrenterna. Tolv år senare är det nu Nokias tur att dela scen med Steve Ballmer. Håller Norden på att tappa greppet om mobiltelefonerna?

Socialdemokratins kris pågår även denna vecka och Claes Lönegård konstaterar att storföretagspolitiken gör comeback i kriskommissionens rapport.