Politik på prosa

Text:

Det är bokmässa i Göteborg. Det här är litteraturens Almedalsvecka. I ett hav av människor och böcker slåss berättelserna om uppmärksamheten. Fascinerande karaktärer trampar varandra på tårna på mässgolvet och i böckerna. För Fokus är det lika självklart att finnas på Bokmässan som att åka till Visby i början av juli varje år. Den politiska journalistiken mår nämligen väldigt bra av att beblanda sig med litteraturen.

I biografiernas värld får vi inblickar i hur avgörande politiska beslut har kommit till. Intrigerna. De personliga motsättningarna. De oväntade vändningarna. Verkligheten överträffar ofta dikten. Det är detta som Fokus vill ger er läsare, utan att ni behöver vänta ett par decennier. Den här veckan erbjuder Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Claes Lönegård en unik inblick i Stefan Löfvens innersta krets. Det handlar om människor med stor makt, men som sällan hamnar i strålkastarljuset. Ola Torkelsson har fotograferat dem.

Ett politiskt skådespel som med stor sannolikhet kommer att hamna i några memoarer framöver är Stefan Löfvens ansträngningar att få ihop en regering som får igenom sina beslut i riksdagen. Avveckla eller inte avveckla skapar återigen ångest för en regeringsbildare. Samtidigt som Löfven ska lösa kärnkraftsknuten tillträder en av landets främsta kärnkraftslobbyister nästa vecka sitt nya jobb. Gunnar Lindstedt berättar om Vattenfalls nya chef.

»Han har förtöjt fast lakanet med silvertejp för att det inte ska trasslas ihop när han byngslar i sängen.« Axel Kronholm har skrivit ett av de bästa författarporträtt jag läst. Bläddra till kulturen.

Johan Anderberg skriver om en batterifabrik som betyder mer än alla klimatförhandlingar. Den som är i Göteborg och vill träffa Johan behöver bara gå till monter B07:57 där han sitter och signerar sin senaste bok »Arvfursten«.

Trevlig läsning!