Publicera mera

Text:

Storbritanniens premiärminister David Cameron hotar tidningen The Guardian med domstol om den inte slutar publicera uppgifter från den amerikanska spionmyndigheten NSA som den tidigare anställde Edward Snowden läckt. Hotet motiveras, som det ofta görs när politiker vill begränsa mediernas möjligheter att granska makten, med »rikets säkerhet«. Annars brukar »omsorg om den personliga integriteten« vara en populär förevändning när politiker vill lägga krokben för journalistiken. Det kan tyckas inkonsekvent eftersom uppgifterna som The Guardian publicerat handlar om just den personliga integriteten och hur den undergrävs av NSA:s avlyssning.

Visst händer det att medier går för långt och publicerar sådant som inte borde ha publicerats. Men det stora problemet är alla de artiklar som aldrig når tryckpressarna på grund av hot om repressalier. Där ligger det verkliga hotet mot både integriteten och demokratin.

Avlyssningsskandalen har väckt stor vrede runt om i världen. Men inte så mycket i Sverige. Detta trots att det bara gått fem år sedan den massiva kritiken mot FRA-lagstiftningen. Nina Brevinge berättar om en kamp som helt kom av sig.

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd står inför sin största utmaning. Hela Ikeas själ andas Ingvar Kamprad. Och under fyra decennier har han förberett generationsskiftet, med samma detaljkontroll som han styrt möbeljätten, berättar Matilda Lindwall. Nu riktas allt ljus mot sönerna som levt sina liv i skuggan av den stora grundaren.

Vår ekonomikrönikör Per Lindvall konstaterar att hemma är bäst, efter att ha studerat börsbolagens kvartalsrapporter. En oligopolliknande hemmamarknad är betydligt roligare för aktieägarna än en stenhård exportmarknad.

I veckans nummer får du också veta varför försäkringsbolagen är Tre Kronors värsta motståndare och varför det återigen är inne att klä
sig i päls.