Rumsrening hos sverigedemokraterna

Text:

Söker man på ordet integration på Sveriges riksdags hemsida får man 12 737 träffar. Migration ger 3 911. Det handlar om debatter, beslut, motioner, interpellationer, EU-förslag, promemorior, KU-utfrågningar och lagar. Integration har fler träffar än för ämnen som välfärd, arbetsmarknad och äldrevård.

Om man använder denna rätt trubbiga måttstock skulle man kunna säga att sverigedemokraternas intåg i riksdagen gett effekt. Visst pratar vi om den, den där integrationen.

Problemet för partiledningen i sverigedemokraterna är bara att partimedlemmar talar på fel sätt om det. Far ut i mer eller mindre rasistiska utfall, är för extrema och oborstade. Och det kan skada ett parti som vill tona ner nationalismen och i stället framställa sig som ett rumsrent socialkonservativt parti. Så nu skickar Jimmie Åkesson brev för att få bångstyriga medlemmar att antingen lämna partiet eller skärpa till sig. Fokus reporter Maggie Strömberg har pratat med en rad medlemmar i partiet, både gräsrötter och i ledningen, och fram manas en bild av ett parti som inte bara städar upp i leden utan kämpar mot inre slitningar.

I detta nummer förklarar Martin Gelin varför Mitt Romney var kapabel att göra ett ryck i den amerikanska presidentvalskampanjen som förvandlat valet till en riktig rysare. Martin har bott och arbetat från USA i över ett decennium och inte bara följt flera valrörelser nära och intensivt utan också de gradvisa förändringar som skett över tid. Hans senaste bok beskriver republikanernas transformering och vad den beror på. En oerhört välskriven och initierad bok som nu i veckan nominerades till årets Augustpris, i fackboksklassen.

***

I slutet av november utser Fokus Årets svensk. Nominera gärna din kandidat här på fokus.se.