Så får du en storslagen död

Text:

Det var med viss skepsis jag öppnade Robin Sharmas visdomsbok »Vem gråter vid din grav?« och möttes av vid det här laget rätt slitna utfästelser om vår tillvaro. En tillvaro där verklig gemenskap ersatts av det uppkopplade samhällets ytliga dito, och den materiella hetsjakten dränerat oss på andligt lugn.

Sharma går så långt som till att hävda att vi har tappat bort vår mänsklighet. Det är en stor, ja näst­intill total förlust.

Och jag frågar mig om 101 levnadstips på 218 sidor kan bota en redan stressad själ?

Kanske det. För mitt i alla stora uppmaningar om att finna vår livsuppgift, söka den högre meningen med vårt arbete och respektera vårt förflutna, finns de små råden som gör det hela greppbart. Till exempel att dricka färskpressad juice.

Sharma, som är en hårt arbetande coach och ensamstående pappa, ägnar ett kapitel åt sin råsaftcentrifug, ett verktyg som gjort hans liv rikare. Han förmår sig knappt beskriva den fantastiska känslan i att varje morgon dricka »ett glas nypressad jordgubbs- och äppeljuice«.

»Lev ditt liv på ett sådant sätt att dina medmänniskor gråter medan du själv gläder dig när du dör«, var en klokhet som Sharmas far förmedlade till sin son.

Plötsligt känns en lättnad i mitt bröst; resan mot en storslagen död kan börja. Men först en sväng till NK:s husgerådsavdelning.

Robin Sharmas »Vem gråter vid din grav?« (Natur & Kultur) utkommer den 22 juni.