Sd faller på procenten

Text: Martin Ahlquist

De offentliga utgifterna är i runda slängar 1 500 miljarder per år. Kostnaden för invandring beräknas till 30 miljarder av professorerna Jan Ekberg och Eskil Wadensjö (en kostnad som dessutom snabbt vänds till en intäkt om sysselsättningen förbättras). Vem skulle rösta på ett parti som stirrar sig blint på 2 procent av kostnaderna för att förklara 100 procent av alla samhällsproblem? Antagligen färre än 4 procent.

Anders Jonsson skärskådar i detta nummer Sverigedemokraternas strategi för att nå riksdagen, och slutsatsen är tydlig: om invandrar- och flyktingfrågor får en rimlig vikt i debatten så är det kört. Det finns en enda fråga som partiet kan plocka tillräckligt många röster på, visar våra opinionsmätningar från Synovate.

Internationella frågor, skatter eller äldreomsorg – så fort det handlar om något annat än flykting- och invandrarfrågor så saknar partiet fullständigt förtroende bland väljarna.

Det är alltså bara om Sverigedemokraterna tillåts sätta dagordningen och formulera problemen som vägen till makten är så utstakad som statsvetare och kommentatorer påstår.