Slut på smekmånaden

Text:

Han besegrade krigspresidenten Bush, han genomförde århundradets sjukvårdsreform och han pratade om nedrustning och klimatavtal. Sedan vände det. Kriget i Afghanistan ifrågasätts alltmer och den amerikanska ekonomin går på knäna.

I USA är Barack Obama starkt ifrågasatt men i Europa betraktas han fortfarande som hela världens president. Men i takt med att problemen hopar sig på hemmaplan minskar engagemanget för globala frågor. Om en vecka startar det stora klimatmötet i mexikanska Cancún. Utsikterna för ett bindande avtal är allt annat än goda. Anna Ritter berättar i det här numret om hur klimatfrågan försvann från dagordningen.

70 nya svenska Jas-plan. Nej, det är inget skämt. Leif Holmkvist avslöjar att försvaret kommer att begära 40–50 miljarder i kommande försvarsbeslut.

[[Göran Hägglund]] ifrågasätts av de egna. Claes Lönegård ser en borgerlig dominoeffekt. Linda Eriksson förklarar varför ridning är farligare än kampsport.

Nästa vecka presenterar vi den årliga sammanställningen »Sveriges 100 mäktigaste« och veckan därpå avslöjas vem som blir »årets svensk« 2010.