Smartare, snabbare och snyggare

Text:

Den grafiska formens uppgift är att lyfta en tidnings innehåll. Under de senaste åren har Fokus genomgått stora förändringar. Vi har satsat envetet på att bli snabbare. Veckans viktigaste händelser ska analyseras och nyanseras, just den vecka de är på läsarnas, era, näthinnor. Vi har också, steg för steg, utforskat nya ämnesområden. Ett heltäckande nyhetsmagasin måste innehålla allt från politik och ekonomi till kultur, vetenskap och livsstilsjournalistik.

Fokus har helt enkelt vuxit ur sin gamla konfirmations-kostym och behöver en ny skräddarsydd form.

Den tidning du håller i din hand är ett resultat av en total översyn av varje sektion, varje artikelformat, varje typsnitt. Det var vridits och vänts, putsats och fejats.

Veckans viktigaste nyhetsfördjupning hamnar längst fram, oavsett ämne. Vi inför också en sida med en kommenterande text om ekonomi. Den här veckan skriver Anders Billing om finansmarknadens och statens oheliga allians.

»Fokuserat« är redaktionens klotterplank med kommentarer till nyhetsflödet. Där finns »Plötsligt händer det« med snabba reflexioner kring händelser i veckan som gått, och »Veckans ord« spekulerar kring ett ord som präglat nyhetsveckan. I bakre delen av tidningen har vi samlat den lite mer tillbakalutade läsningen. Där hittar ni våra kulturartiklar, lunch med Fokus och minnesordet, men också våra nya sidor med trendspaningar och intervjuer.

Men vad är det då för innehåll som den nya formen ska lyfta den här veckan? Jo, bland mycket annat en djupdykning i äldrevårdens historia, med anledning av Caremaskandalen. Var det verkligen bättre förr? Missa inte heller det långa reportaget om hur våra bostäder blev investeringsobjekt. Nu skakar marknaden, och sanningen om att fastigheter alltid är en bra investering har svagt stöd i historien.

Jag hoppas att ni uppskattar både innehållet och den nya formen.