Susanna Popova: Lovar att inte bara skriva om pandemin

Möt Susanna Popova, ny krönikör i Fokus

Text:

Vem är du?

– Journalist och författare sedan snart fyrtio år. Sitter numera på en gård på Österlen, tittar på fasanerna, skriver kolumner och på ett filmmanus.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Jag är psykologutbildad och har tagit hand om psykotiska tonåringar och avgiftat narkomaner innan jag gav mig in i medievärlden via Dagens Nyheter. Sedan 1996 har jag skrivit i Svenska Dagbladet, kommit ut med sex böcker och haft egna tv-program. På kul projektleder jag varje sommar sedan 2014 ett evenemang i antikvariat Hundörat, Borrby Bokdag, där författare och böcker möter sina läsare.

Hur kommer dina tidigare erfarenheter att forma dina texter?

– Antagligen helt och hållet. Allt jag läser, och framför allt gör, formar mina texter. Människors drivkrafter är intressanta och hur de visar sig i samhället är viktigt.

 Vad kommer dina texter i Fokus att handla om?

– Svaren på vad, när, var, vem och varför händer oss alla dessa konstigheter. Man gör så gott man kan och för mig handlar det om att försöka förstå varifrån vi kommer för att fatta vart vi är på väg

Just nu, vad tycker du är det mest intressanta att skriva om?

– Coronan. Det är ett realtidstest i full skala på hur vårt samhälle klarar stress, och hittills verkar resultatet skava mot hur vi i Sverige brukar beskriva oss själva. Men jag lovar att inte bara skriva pandemi. Allt som handlar om relationen mellan hur vi tänker och vad vi gör är spännande. Politik är förstås en sådan sak, men också konst och litteratur. Jag verkar inte kunna svara riktigt på frågan. Är det bra eller dåligt? Men jag är glad över att få skriva för Fokus läsare.