Så mäktig var hon

Text:

Ulrica Schenström bar dubbla revolvrar. Två mobiltelefoner. Hon viskade skvaller, planterade argument, fördelade rubriker. Hon fnyste åt sossar som skrev sega pressmeddelanden. Hon skickade nyheter per sms.

Jag har alltid tänkt mig henne i en westernfilm. Med korslagda patronbälten. Iskall i stormen. Gunwoman. Av det rätta virket. Från en partiledares perspektiv.

Mycket klokt och en del oklokt har skrivits om pussbilden, den journalistiska etiken, onykterheten, krisberedskapen, mediehanteringen och statsministerns förlust. Vackrast i dagstidningsfloran är det förstås här.

Vi på Fokus orsakar rubriker i dag på grund av hennes placering på vår maktlista och nya sajt. Vilket ju är kul.

Ulrica Schenström har fått poäng för den makt hon haft under 2007. Med formella positioner som statssekreterare och ledamot av partiledningen. Och ett nätverk, anseende och förmåga att bygga kampanj som gett henne stor informell makt. Men också ett svagt personligt mediegenomslag som minskat hennes sammanlagda poäng.

Vår bedömning när det gällde den informella makten, byggd på ett flertal intervjuer med en rad personer i partitoppen, var att Ulrica Schenström i ganska liten utsträckning har påverkat det politiska innehållet i den moderata omsvängningen.

Hon kunde alltså snarare ha hamnat högre på listan. Det låg i farans riktning, eller vad man ska säga. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen som journalist nu för tiden.

Det fina i kråksången är att Fokus redaktion knappast är enväldig. På makthavare.se kan du själv lägga till information om Ulrica Schenström, berätta vem du anser har mer eller mindre makt och inte minst: samlat läsa alla som bloggar om henne nu.

Det är ju några som gör det nu.