Tuff vecka på jobbet

Text:

De har haft det rätt körigt i veckan. Pressade och ifrågasatta på varsin sida Atlanten. Den ena med chansen att bli världens mäktigaste, den andra i en lilleputtnation med ambition att agera på den världspolitiska arenan.

På helt olika nivåer, självklart, men för båda har insatserna varit höga.

Skulle Clintons användande av en privat e-postserver när hon ledde det amerikanska utrikesdepartementet kunna rubba hennes förtroende så mycket att det ställer till problem i den kommande presidentvalskampanjen?

Skulle Margot Wallströms feministiska utrikespolitik med mänskliga rättigheter som central beståndsdel få sig en rejäl törn i hanteringen av Saudiavtalet? För Wallström och regeringen handlade det också om en eftertraktad plats i FN:s säkerhetsråd. Hur skulle det gå med den om Sverige skaffade sig för många ovänner?

I tisdags tvingades Hillary Clinton till sist svara på medias frågor. Fram till dess hade hon nöjt sig med en tweet. Johan Anderberg berättar i veckans nummer att det är en helt ny Hillary Clinton vi får se när valkampanjen snart drar i gång
på allvar.

Samtidigt, på plats i Kairo för att hålla tal inför Arabförbundet, fick Wallström -beskedet att något tal skulle det då inte bli. Saudiarabien satte p efter att ha fått indikationer på att Sverige inte ville förlänga det militära samarbetsavtalet. En dag senare fördömde arabiska utrikes-ministrar uttalanden som Margot Wallström gjort om Saudiarabien.

Vad var det för socialdemokratisk utrikespolitik som låg bakom det här? Nina Brevinge visar på en utrikespolitik som inte varit helt lätt-navigerad.

Trevlig helgläsning!