Så sa kungen egentligen

Text:

Vad sa kungen?

Fokus har nu lyssnat inspelningarna av kung Carl Gustafs pressträff tidigare i dag. Med tanke på att det fanns så många olika varianter av hans uttalanden ute har vi så noggrant som möjligt försökt skriva ned vad han faktiskt sa. Referatet blir något talspråkigt, vi ber om överseende för det. På några ställen var det svårhörbart, och vi hoppas att vi har fått allt rätt.

Efter en kortare introduktion kom kungen in på boken.

”Jag har inte hunnit läsa boken. Vi fick den väldigt sent i går eftermiddag. Hela dagen i går, eller i alla fall halva dagen, var vi på annat jobb.”

Sedan berättade kungen i en utvikning att han var i Stockholm under onsdagen och vad han gjorde där. Därefter kom han tillbaka till boken igen, att det inte var lätt att recensera en bok som han inte hade läst att han ”måste passa i den frågan”.

Därefter kom han till de ord som förekom i olika varianter under eftermiddagen.

”Jag har emellertid har fått mig förstå… på grund av en massa rubriker vad som kan handla i den här boken och så vidare. Och då är det ju klart att det är ju inte så roligt att recensera en bok … när man då … olika rubriker man kanske inte tycker är så där jättetrevligt att se.

Och med tanke på de här rubrikerna så har jag självklart talat med både familj och med drottningen. Och vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar.

Och ser framåt i stället.

För det här är någonting som jag vad har förstått [svårhörbart: enligt boken och de informationer jag har fått] har hänt långt tillbaka i tiden. Vi ser framåt.”

Därefter bad han de närvarande om att få ro att arbeta.

Tidigare fanns alltså flera andra varianter på detta citat, med olika tolkningsmöjligheter.

Aftonbladet i sin artikel från början (och fortfarande kl 16.50 på torsdagseftermiddagen på förstasidan):

”Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt”

Aftonbladet på insidan efter korrigering:

”Vi vänder blad och går vidare nu för som jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden”

TT:

”Jag har sett en del rubriker som inte har varit så trevliga, jag har pratat med min familj och drottningen, vi vänder blad och går vidare nu för som jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden.”

Expressen:

”– Jag har sett en massa rubriker, de är inte så jättetrevliga. Jag har talat med min familj, och drottning Silvia, säger kungen.

Han vill nu gå vidare, och vädjar till ro.

– Det här är nåt som jag har förstått enligt boken har hänt långt tillbaka tiden.”