Här är veckan som varit

Text: Redaktionen

Bild: CHRISTINE OLSSON/TT, AHN YOUNG-JOON/AP, AFP

3–9 januari 2018

Sverige

9/1 Staten tar över skola

För första gången tar Skolinspektionen över en kommunal skola, om så bara tillfälligt. Det är Storvretskolan i Botkyrka kommun som har så mycket problem att inspektionen, med två rådgivare på plats, leder arbetet med svårigheterna, skriver TT. Staten kommer att debitera Botkyrka kommun för alla insatser.

8/1 Tvättsvamp glömdes i sår

En äldre man opererades i benet i augusti 2017. Efter ingreppet fick han regelbundna omläggningar av såret, men det vägrade att läka. Sju månader senare upptäckte sjukhuspersonalen att någon glömt en tvättsvamp i såret. Nu lex Maria-anmäler Region Västmanland händelsen, uppger SVT Nyheter.

7/1 Polischef dömd för rattfylla

I maj 2018 tog poliskommissarien Sjöräddningssällskapets räddningsbåt utan tillstånd och körde sedan på grund. Några dagar senare anklagades han för sexuellt ofredande. Nu döms han för rattfylleri sedan han stoppats med 0,41 promille i blodet i augusti förra året. »Jag har erkänt och det är bara att betala böterna«, säger kommissarien till Västerbottens-Kuriren.

7/1 Liberalerna möter S och M

Julen gick lugnt till i maktens korridorer, men på måndagen drar samtalen i gång igen. De båda huvudkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) träffar under stort hemlighetsmakeri Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp. »Det var L:s riksdagsgrupp som bad statsministern att komma«, berättar en S-källa för Fokus.

6/1 Armén missar mål

Den svenska armén har ett mål inför 2020: att ha två stora enheter, kallade brigader, med 4 500 soldater i bland annat stridsvagnar och andra stridsfordon. Men det kommer inte att lyckas, rapporterar SVT Nyheter. »Vi kan verkställa det målet, men det kräver mer tid än till 2020«, säger arméchefen Karl Engelbrektson.

5/1 Mord på fest i Täby

En man misstänks ha mördats under en fest i Täby utanför Stockholm. Mannen förs efter dådet till sjukhus men hans liv går inte att rädda. Under lördagen genomför polisen en rad förhör samt spärrar av festhuset för teknisk undersökning.

4/1 Äldre stormdrabbade

För äldre och sjuka människor har stormen Alfrida inneburit problem. I Norrtälje har trygghetslarm slutat fungera samtidigt som många invånare fortfarande saknar täckning på mobilen. Tusentals hushåll är strömlösa och det kan dröja mer än en vecka innan elen är tillbaka, rapporterar TT.

3/1 Svamp hotar lax

Ett svamputbrott hotar laxen i Halland,skriver Hallandsposten. Enligt läns­styrelsen är åtta av tio laxar på vissa platser drabbade av en algsvamp som täcker fisken med ett ludd som bryter ner vävnaden. Dödligheten är uppemot hundraprocentig. 

3/1 Guldjakt i Småland

Guldruschen slår till i Småland, eller åtminstone hoppas ett brittiskt gruvbolag det, som enligt TT har ansökt om att få undersöka mark i Högsby. Bolaget vill kartlägga flera tusen hektar mark. Bara några mil norrut, i Ädelfors, kan turister redan nu vaska guld i närheten av Sveriges första guldgruva. Den lades ner 1889.

Internationellt

9/1 Trump sökte stöd för mur

»Det är en humanitär och nationell säkerhetskris vid USA:s sydliga gräns«, säger Donald Trump i sitt tv-sända tal till nationen. Den utlovade muren längs Mexikogränsen är en kritisk del av gränssäkerheten och behövs för att hindra den illegala immigrationen som skadar alla amerikaner, fortsatte den amerikanske presidenten. Frågan har lett till en politisk konflikt som i sin tur har medfört att delar av den amerikanska statsapparaten har stängts.

9/1 Kränkning kan ge fängelse

Det tycker Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen (K) som anser att det psykiska våldet ska straffas lika hårt som det fysiska. Den som utsätter en närstående för kränkande eller nedsättande behandling ska kunna dömas till upp till tre års fängelse, föreslår Pape Poulsen, enligt TT.

8/1 Kim Jong-Un i Kina

Rykten om att Kim Jong-Un ska besöka Kina har florerat sedan ett nordkoreanskt »specialtåg« setts köra in i landet. Det nu bekräftade besöket mellan den 7 och 10 januari är Kim Jong-Uns fjärde toppmöte med Xi Jinping. »Både Xi och Kim ser ett värde i att samordna sin inställning inför toppmötet mellan Trump och Kim. Det verkar vara ett mönster«, säger Bonnie Glaser vid Center for strategic and international studies (CSIS), till AFP.

7/1 Minst 32 döda i Indonesien

På nyårsafton drabbades Indonesien av ett stort jordskred. Nu meddelar landets myndigheter att minst 32 människor ska ha mist livet i olyckan. Skredet orsakades av kraftiga regn i Javaprovinsen Jawa Barat.

6/1 Kvinnor får skilsmässo-sms

Saudiska kvinnor får nu rätt att veta när deras män skiljer sig från dem, enligt en ny lag som börjar gälla på söndagen. Men de får inte informationen ansikte mot ansikte. Enligt TT skickas ett sms till kvinnor när skilsmässan har går igenom i domstol. Förändringen är en del av flera reformer för kvinnor som på senare tid genomförts av kronprinsen Mohammed bin Salman.

5/1 Dansar in i kongressen

Det började med en gammal video där demokraten Alexandria Ocasio-Cortez dansar på ett hustak. Den spreds i sociala medier och hennes politiska motståndare var inte sena med att håna henne. När hon nu tar plats i kongressen ackompanjerar hon entrén med ett nytt videoklipp, där hon dansar utanför sitt arbetsrum. »Jag hörde att Republikanerna tycker att det är chockerande med kvinnor som dansar. Vänta bara tills de får se att även kvinnor i kongressen dansar!«, skriver Ocasio-Cortez på Twitter.

4/1  Fem döda i »escape room«

Fem unga flickor dör i en brand i ett så kallat escape room i Polen. Den populära rymningsleken finns även i Sverige och går ut på att deltagarna inom en timme ska lyckas ta sig ut ur ett låst rum med hjälp av olika ledtrådar och uppdrag. Ungdomarna som dog firade en av deltagarnas födelsedag.

3/1 Läktare för kvinnor

De kvinnor som vill resa till Saudiarabien för att se den italienska supercupfinalen i fotboll får göra det från läktaren, enligt ett pressmeddelande från Serie A. Endast15 procent av arenans 60 000 platser kan tas upp av kvinnor, enligt SVT. Att den italienska fotbollsfinalen över huvud taget hålls i Saudiarabien har mötts av protester från människorättsorganisationer efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Sammanställt av: Kristoffer Törnmalm