Sju dagar: Knutbyrättegång, Iran erkänner nedskjutning och M kräver extraval

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

17/1 Bluff-Dinamarca lurade Sveriges radio

Först kom det en nyhetsflash med hänvisning tillP4 Väst nyhet att Rossana Dinamarca ställer upp som kandidat i partiledarstriden i V. Bara för att kort därefter ersättas av en flash som sa att allt ihop var fel. ”De har blivit lurade av någon som uppger vara mig och har mitt gamla nummer”, skriver Dinamarca i ett sms till Aftonbladet.

16/1 Klimatnyttan av laddstolpar kan vara överdriven

En granskning som Svenska Dagbladet har gjort visar att satsningen på laddstolpar inte ger så mycket nytta som man trott, tvärt om verkar den vara överdriven. Över 2 000 laddplatser är beviljade – bara 60 används.

15/1 Hopp om extraval

– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa den politiska paralyseringen i vårt land är ett extraval, säger Ulf Kristersson (M) i partiledardebatten. Hans argument är att regeringen ägnar sig mer åt de 73 punkterna i januariavtalet än åt de verkliga problemen som plågar Sverige.

15/1 Partiledardebatt

Partiledarna möts i årets första debatt i riksdagen. Centerpartiet representeras av gruppledaren Anders W Jonsson då Annie Lööf fortfarande är föräldraledig.

14/1 Oppositionen skramlar

Moderaterna vill öka resurserna till välfärden och rättsväsendet genom att lägga en extrabudget, meddelar partiet. Totalt vill partiet öka resurserna med 5,6 miljarder kronor. Vänsterpartiet går ut på en egen pressträff och kräver 10 miljarder till kommunerna.

14/1 »Kristi brud« i rätten

Åsa Waldau och två andra tidigare pastorer vid Knutby församling ställs inför rätta misstänkta för flera fall av misshandel och för att ha använt våld och religion som maktmedel i församlingen.

14/1 »Höj pensionerna!«

Sverige har för många fattigpensionärer, säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju med DN. Nu vill han att pensionsnivåerna ska upp från 58–60 procent till 72 procent av slutlönen.

13/1 Dödlig biljakt

Efter att en känd vansinnesförare hamnat i en biljakt med polisen krockar han med två mötande personbilar. En medelålders man omkommer. Vansinnesföraren omskrevs redan som 16-åring efter att ha stulit lyxbilar som han körde i över 200 kilometer i timmen, enligt Aftonbladet.

13/1 Explosion på Östermalm

En detonation vid ett bostadshus på Östermalm i Stockholm blåser ur en hel trappuppgång och slår sönder fönstren på flera lägenheter i området. Polischefen i Stockholm kallar explosionen för »den största i regionen«. Ingen skadas i explosionen och ingen har gripits.

12/1 Nej till utförsäljning

Helsingborgarna folkomröstar om utförsäljningen av det kommunala energibolaget Öresundsel. Drygt 96 procent röstar nej till utförsäljningen, men valdeltagandet på 50,06 procent innebär att framtiden för elbolaget ändå är oviss. Vågmästaren SD har lovat att lyssna på folkomröstningen om valdeltagandet blev minst 51 procent.

11/1 Geniförklarade barn

När flera barns IQ mäts räknar en skolpsykolog fel på resultatet. Fyra barn får högre resultat än vad de skulle ha haft och ett av barnen uppges ha en IQ på 160, lika högt som den brittiska fysikern Stephen Hawking. Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg.

11/1 Om flygkraschen 

Statsminister Stefan Löfven (S) uttalar sig om det nedskjutna planet utanför Teheran. »Att ett civilt flygplan skjutits ner – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas.«

Internationellt

15/1 Maffiatillslag

94 personer grips i en gryningsräd riktad mot den sicilianska maffian. Gruppen misstänks ha lurat till sig flera miljoner euro som egentligen skulle ha gått till bönder som EU-stöd.

13/1 »Megxit« i kungahuset

Drottning Elizabeth godkänner barnbarnet Prins Harrys och hans fru Meghans vilja att bli mer självständiga gentemot det brittiska kungahuset. »Min familj och jag stödjer helt Harry och Meghans vilja att skapa ett nytt liv som en ung familj«, sa drottningen i ett uttalande.

12/1 Ny premiärminister

Robert Abela väljs till ny premiärminister på Malta. Den tidigare premiärministern Joseph Muscat avgick 2018 till följd av utredningen efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia

12/1 Brandman död

En brandman i den australiska delstaten Victoria omkommer i samband med släckning i East Gippsland. I och med dödsfallet blir han den 28:e människan som omkommer i samband med bränderna.

11/1 Merkel vill prata fred

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel meddelar vid en presskonferens i Moskva att hon ämnar bjuda in till fredssamtal om Libyen. President Vladimir Putin håller med om att det är viktigt att få stopp på striderna i Libyen och att det är dags för fredssamtal.

11/1 Ambassadör grips

Den brittiske ambassadören i Iran grips vid universitetet i Teheran efter att ha fotograferat protester mot Irans regim. Allt enligt brittiske utrikesministern Dominic Raab. Senare under kvällen försätts ambassadören på fri fot.

11/1 Tar på sig ansvar

Iran tar på sig ansvaret för att ha skjutit ner ett ukrainskt passagerarflyg utanför Teherans flygplats. Amir Ali Hajizadeh, högste befälhavare för Islamiska revolutionsgardets flygvapen, säger att han personligen tar på sig ansvaret för att det ukrainska passagerarflyget sköts ner.