Löfven avgår – talmansrundor väntar

Stefan Löfven (S) meddelade på måndagsförmiddagen att han avgår som statsminister.

Text:

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Löfvens regering fälldes förra veckan i en misstroendeomröstning begärd av Sverigedemokraterna, efter att Vänsterpartiet krävt att januariavtalets punkt om fri hyressättning i nyproduktion slopas. 

Frågan sedan dess har varit en enda: ska Löfven utlysa extra val, vilket i så fall skulle ske om tre månader, eller avgå, med talmansrundor som omedelbar följd?

– Jag har begärt att bli entledigad, säger statsministern.

Med ett år kvar till ordinarieval, med hänsyn till pandemin, är ett extraval inte vad som är bäst för Sverige, sa Löfven på måndagens pressträff.

Statsministern sa också:

– Jag står till förfogande. Mitt parti är redo att axla ansvaret för att fortsätta leda vårt land framåt, sa statsministern och riktade ett anklagande finger mot Vänsterpartiet:

– Det råder inga tvivel om att V:s agerande har lett fram till dagens svåra situation. De röstade bort regeringen utan att ha ett gemensamt regeringsalternativ. 

– Vi kan också konstatera att det är oklart om det finns förutsättningar för en högerregering. Om den ska kunna tillträda. Att styra landet i dag har krävt stor samling. Och det kommer så krävas framöver. Oavsett läge, landets bästa måste alltid gå först. 

Talmansrundor innebär att talman Andreas Norlén samtalar med partiföreträdarna för att undersöka vilket regeringsalternativ om har majoritetsstöd i riksdagen. Därefter presenterar talmannen ett alternativ på statsminister – och om det inte godkänns i riksdagen har talmannen ytterligare tre försök på sig innan det blir extra val.