Sju dagar: Ny vår för kärnkraften, valskräll i Hongkong, Wallinmål avslutas

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

29/11 Sverige har högst andel miljardärer

Med en miljardär på varje kvarts miljon, har Sverige  en av de högsta andelarna miljardärer i världen. Sverige är också ett av de mest ojämlika länder vad gäller fördelning av välstånd, skriver The Economist som går igenom ekonomiska klyftor i sitt senaste nummer.

28/11 Försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Liberalerna ställer sig bakom kravet att arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga måste kunna försörja dem, rapporterar SR Ekot. Därmed finns en tydlig majoritet i riksdagen som vill införa detta försörjningskrav.

27/11 Ingen linbana i Göteborg

Det blir ingen linbana över Göta älv i Göteborg, enligt ett förslag från trafiknämnden. Partierna är överens om att projektet blir för dyrt. Kostnaden för linbanan beräknades först hamna på 1,6 miljarder kronor, men kalkyleras nu till över 4 miljarder kronor.

26/11 Dubbla smällar i Stockholmsområdet

Boende på två olika platser i Stockholmsområdet väcks under natten av explosioner. Runt midnatt kommer larm till polisen om en smäll i en industrilokal i Västerhaninge. Strax efter klockan ett kommer nästa larm om en explosion i Sollentuna, där en ytterdörr till ett bostadshus med fyra våningar skadas i en detonation. Polisen rubricerar båda händelserna som allmänfarlig ödeläggelse.

26/11 Belarusflirt

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att hon vill se mer öppenhet, fler besök och mer samarbete med regimen i Belarus. I en intervju säger Linde att hon inte tror att sanktioner är rätt väg att gå mot landet som styrts av den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i flera decennier.

25/11 Wallinmål avslutas

Åklagaren Daniel Suneson yrkar på villkorlig dom och dagsböter för Cissi Wallin, som nekar till brott när förtalsrättegången mot henne avslutas. »Det var väldigt jobbigt att vara här«, kommenterar målsägaren Fredrik Virtanen.

25/11 Sjukhusvarsel i Stockholm

Flera stora sjukhus i Stockholm varslar om personalnedskärningar. Stockholms läkarförening varnar för att varslen  kommer att påverka patientsäkerheten. På Danderyds sjukhus säger man att åtgärderna ska genomföras »på ett så patientsäkert sätt som möjligt«.

25/11 Erlandsson inför skranket 

Före detta centerpartistiske landsbygdsministern Eskil Erlandsson åtalas för att ha tagit tre kvinnor på låren. Erlandsson nekar till brott och hävdar att han ofrivilligt kommit åt kvinnornas ben.

24/11 Kärnkraftsbråk

Moderatledaren Ulf Kristersson och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ryker ihop om kärnkraften i Agenda i SVT. Moderatledaren anklagar Lövin för att ha låst fast Sverige vid förnybart i stället för fossilfritt. Lövin svarar att Kristersson »pratar i nattmössan«.

24/11 Ny vår för kärnkraft

Statligt ägda Vattenfall öppnar för att låta kärnkraftverken användas längre än vad som tidigare sagts. Företaget Uniper som tillsammans med Vattenfall äger Ringhals meddelar att man dessutom kan tänka sig att bygga ett nytt verk.

22/11 Sexåring hittad

Efter ett dygns omfattande sökinsatser hittas 6-årige pojken Jones vid liv på ett tåg som anländer till Osby järnvägsstation vid 14-tiden och då genomsöks av polisen. Inne i tåget finner man pojken i sällskap med en man, en anhörig, som häktas och därefter släpps.

Internationellt

29/11 Trump vill återuppta samtal med talibaner i Afghanistan

USA kommer att återuppta fredssamtalen med talibanerna, meddelade Donald Trump under sitt Thanksgiving-besök hos amerikanska trupper i Afghanistan, rapporterar AFP.

– Talibanerna vill nå ett avtal och vi kommer att träffa dem, vi vill nå ett eldupphör, sa den amerikanska presidenten till journalister på plats.

28/11 Demonstranter skjuts från helikopter

Minst 143 människor, och förmodligen många fler, har enligt Amnesty dödats i demonrationerna i Iran, som bröt ut efter att bränslepriset chockhöjdes i mitten av november, rapporterar TT.

27/11 Välkommen MR Trump

President Donald Trump bjuds in till förhören som nästa vecka kommer att hållas i kongressen. Det är oklart om Trump kommer att gå med på att låta sig förhöras. Det är kongressen som till slut kommer att fatta beslut om eventuella åtal mot presidenten. Läs mer här!

27/11 Skalv i Albanien

Minst 25 människor omkommer i ett jordskalv i Albanien på tisdagen. Eftersökningar pågår med hjälp av drönare och hundar. Folk i staden Thumane sover utomhus i tält på grund av risken för efterskalv.

26/11 Tretton döda i Mali

13 franska soldater omkommer efter att två helikoptrar kolliderat under en operation mot militanta islamister i Mali. Den franske presidenten Emmanuel Macron uttrycker sitt deltagande med de sörjande.

25/11 Minister får foten

USA:s marinminister Richard Spencer sparkas efter att försvarsminister Mark Esper meddelat att Spencer saknar förtroende i och med hanteringen av en krigsbrottsanklagad Navy Seal-soldat, Edward Gallagher, som dömts för att ha poserat på bild med en död IS-terrorist i Irak 2017.

25/11 Drabbad av strejk

En utvidgad strejk bland de postanställda i Finland leder till sympatistrejker, vilket bland annat slår mot kollektivtrafiken, flyget och passagerarfartyg.  Tusentals resenärer från Sverige påverkas då färjor ställs in.

24/11 Valskräll i Hongkong

Proteströrelsen vinner lokalvalet i Hongkong. Prodemokratiska partier tar 201 av de 241 först räknade distrikten. Partier som är trogna Fastlandskina vinner i 28 distrikt och oberoende partier tar 12. Valdeltagandet når rekordnivåer: över 70 procent.

24/11 Miljardär vs Trump

New York-miljardären Michael Bloomberg meddelar att han ställer upp i presidentvalet. Enligt uppgifter har Bloomberg köpt reklamtid för motsvarande 300 miljoner kronor den kommande veckan.

24/11 Hjärntvätt i Kina

Läckta dokument från Kinas kommunistparti avslöjar systematisk  hjärntvätt av hundratusentals personer ur landets muslimska minoritetsbefolkning. Kinas ambassadör i Storbritannien avfärdar nyheten som »fake news«.

22/11 Netanyahu åtalas

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Netanyahu säger att han är utsatt för en häxjakt. Beskedet om rättsprocessen kommer samtidigt som den israeliska regeringsbildningen efter parlamentsvalet i september misslyckats och ett tredje parlamentsval inom ett år rycker allt närmare. Läs mer här!