Är Myhrer en vinnarskalle?

Text:

Bild: LOIC VENANCE/AFP

Inför OS i Sotji 2014 var André Myhrer i sitt livs form, men skadade sig på träning och kom till Ryssland på kryckor. Fyra år tidigare hade han vunnit ett brons i Vancouver, och åren som följde befäste han sin position som en av världens bästa slalomåkare. Myhrer, och de flesta andra slalomåkares problem var bara att österrikaren Marcel Hirscher, sex år yngre än svensken, säsong efter säsong var lite bättre än alla andra.

Hirscher blev sportens dominant, radade upp världscupsegrar och VM-guld, men när Myhrer i Sotji för fyra år sedan kastade kryckorna och störtade ut för slalompisten utklassade han Hirscher i första åket och hade slagläge på guldet inför det andra. Men Myhrer körde ut, och tog ut sin ilska på bansättaren, kallade honom idiot och var rasande på att viktiga tävlingar avgjordes av extrema bansättare.

Myhrer fyllde 35 år i förra månaden och inför torsdagens OS-slalom när Hirscher körde ut i första åket insåg Myhrer att guldchansen fanns. Andre Myhrer låg tvåa efter första åket, men tycktes hålla igen i det andra, och bakomliggande schweizaren Ramon Zenhaeusern tog till en början in svenskens försprång. Men Myhrer höll undan och kunde i målfållan bara invänta ledande norrmannen och andrahandsfavoriten Henrik Kristoffersen. Några sekunder efter att norrmannen startat hörde Myhrer ett skrik i backen och insåg att Kristoffersen kört ur. OS-guldet var Myhrers.

– Jag är otroligt stolt. Det är en sjuk känsla. Jag har stått och slagit huvudet mot en vägg ganska ofta, sa André Myhrer.

 Var det vinnarskallen som hjälpte Myhrer till guldet?