Mäster(skaps)tipparen : England vinner EM

Mästerskapstipsens tid är här. Men var försiktig. Det som börjar harmlöst kan utvecklas till något värre.

Text:

Bild: TT

Oron stör nattsömnen. Ett felbeslut kan få katastrofala följder, inte bara för kvällens resultat utan för hela mästerskapet. Det har gått tre år sedan herrarna sist deltog i ett stort fotbollsmästerskap, men kommer truppen att bära hela vägen till slutspel? Kanske till och med förbi åttondelen in i kvartsfinalen som senast i VM? Har vi inte underskattat Polen, det stabila laget med mästermålskytten Robert Lewandowski på topp?

Oron släpper inte. Det behövs mer research. Mer kunskap. Inget annat än förberedelser hjälper.

EM-tipssäsongen är här igen. Vartannat år skakar tusentals arbetsplatser runt om i Sverige fram byggets bästa Excel-användare och tvingar denna att designa och organisera ett mästerskapstips för sina kamrater.

Ofta ser tipsen ungefär likadana ut. Alla som vill får vara med och tippa resultatet i alla mästerskapets matcher och får på så sätt chansen att plocka fram den slutliga segraren. Ofta är priset till tipsvinnaren symboliskt, men det spelar mindre roll. Äran på kontoret skapar odödlighet – i alla fall över sommaren. Timmar av dyrbar arbetstid går till research av Nordmakedoniens backlinje eller funderingar kring Portugals väg till finalen. Inte kan de väl vinna igen? Cristiano Ronaldo är väl ändå för gammal nu?

– 2016 hade jag England som vinnare, men så träffade jag den tidigare förbundskaptenen Lars Lagerbäck i Rio de Janeiro. Han bara garvade. Hur kan du tro det?

Orden är höjdhopparen Stefan Holms, olympisk mästare och fyrfaldig inomhusvärldsmästare under 2000-talet (och 2003 vann han På spåret). Ingen annan svensk har hoppat över 2.40 fler gånger än Stefan Holm, men frågan är om ingen annan svensk heller har mästerskapstippat fler gånger än den gamle höjdhopparen. Det här blir det tionde mästerskapet han VM- eller EM-tippar. I år vinner England, tror han.

– De har ett bra lag, gått bra i kval och i Nations League, säger han innan han fortsätter:

– Men det blir väl Tyskland som vanligt.

 Intresset för att tippa mästerskap har hängt med länge. Sedan 2002 har han tillsammans med sin polare Niklas skött tippningen via en egen webbplats där vem som helst kan tävla i att lägga det bästa mästerskapstipset. I år har hittills 3 500 personer anmält sig och vinnaren får en OS-tröja som Stefan »haft med sig till Tokyo och vänt hem med«.

 – Vi har varje gång tänkt att det inte blir något nästa mästerskap. Men i mars, april ... folk börjar fråga när det öppnar och så. När man fått tjugo förfrågningar börjar man känna att »jo, det blir nog en tippning i år också«.

Så hur stor är  mästerskapstippningen? Det är svårt att säga, men 2018 varnade missbrukskonsulten Tommy Andersson för riskerna i en intervju med tidningen Vision. Både Sundsvalls kommun och Gävle kommun har förbjudit spel om pengar på arbetstid.

 »Ett spelmissbruk kan börja med något harmlöst som ett VM-tips. Efter ett tag behöver man spela mer och om större summor för att få en kick«, sa Tommy Andersson.

För de flesta handlar inte tippningen om pengar. Ofta kostar det inte ens något att vara med. På många arbetsplatser fungerar snarare tävlingen som en gemenskapsövning, en möjlighet för den annars tyste att ta plats när ramarna (premiären mellan Turkiet och Italien) för samtalet (om startelvorna mellan Turkiet och Italien) redan är givna.

– Mycket är enkelheten, säger Stefan Holm.

Själv lade jag tre timmar på mitt tips under torsdagskvällen. I år ­vinner Frankrike igen. Tror jag. Jag har redan anklagats för att vara en feg tippare av mina motståndare.