Leif GW Persson om ineffektiva poliser

Text: Linda Eriksson

Bild: Scanpix

Leif GW Persson, professor i kriminologi som arbetar med effektivitetsmätning på Rikspolisstyrelsen, är kritisk.

Är polisens metoder effektiva?

– Den här kontrollmetoden är inte till för att åtgärda problemet utan för att polisen ska göra något som i någon mening är mätbart, det vill säga alkotesta människor.

Men varför utförs de på förmiddagen?

– För att samtidigt tillgodose kraven på egen bekvämlighet så lägger man det på sådana tider när utfallet av kontrollerna sjunker ganska dramatiskt.

Vad tycker du om det?

– Det är rätt meningslöst. Jag har själv råkat ut för flera sådana här kontroller de senaste två åren och det är ju typ i Stockholms innerstad på förmiddagen. Då är frekvensen bland folk som kör fulla knappt mätbar, så ur olyckssynpunkt är det totalt ointressant.

Hur kommer det sig att polisen inte är på plats när människor faktiskt kör påverkade?

– Nej då blir det ju knepigare. Om man verkligen ska ta dem som kör på fyllan så krävs det en del arbete och planering. De är ju företrädesvis sådana som åker hem från krogen och när det är ont om taxi nattetid. Den typen av konstroller ger ett helt annat utfall då det har visat sig att så mycket som en förare på tjugo är påverkad, jämfört med den här sortens kontroller på förmiddagen där det kanske handlar om en förare på tusen, om ens det.

Menar du att poliser inte vill arbeta på kvällar och helger?

– Nej, det vill de inte för det är jobbigt att jobba då. Men samtidigt vill de ju åstadkomma något som låter sig mätas och som går att peka på. De använder något som är ganska effektivt enbart för att skaffa sig något slags redovisningsunderlag. De missbrukar det här instrumentet och jag tycker att det är slöseri med polisresurser.

Har det blivit viktigare med kvantitet än kvalitet?

– Det är ju den här mätbarhetsdiskussionen som spökar. Polisarbete riktat mot grövre brottslighet är ju både tid och arbetskrävande och ganska knepigt. Det här är i stället lätt att analysera och mäta, men i brottsförebyggande synpunkt helt ointressant.

Tycker du att polisen sköter sitt jobb?

– Jag har sagt länge att jag tycker det är rena skämtet. Folk kan dessutom vägra att blåsa, då måste de köras till sjukhus och lämna blodprov och då blir det jävligt jobbigt för polisen om det sätts i system. Som tur är, är folk ganska fogliga och gör vad de blir tillsagda. Men jag har vid något tillfälle övervägt att ge fan i det och säga att då får ni köra mig till farbror doktorn för blodprov. Men jag gjorde det inte, det tar ju ett par timmar av ens tid.

Kan inte kontrollerna ha en avskräckande effekt även om de sker på »fel« tider?

– Nej, de drabbbar den del av befolkningen som inte är intressant i samband med det här problemet. Aspekten är att man ska få lite siffror att visa upp. Det finns säkert någon stolle som tolkar det som om rattfylleriet har gått ner. Det är en fullkomligt befängd tolkning. Man skulle kunna använda det här kontrollinstrumentet och aldrig någonsin hitta ett rattfyllo.

Tror du polisen kommer att förändra sitt arbete i och med den här rapporten?

– Jag tror att förändringsviljan inom polisen tyvärr är mycket låg.

Vad beror det på?

– Det saknas effektiv ledning som kan säga åt dem att nu slutar vi med det här tramset. Det här är ju dessutom initierat på lokal ledningsnivå, en sådan där halvchef som har sagt åt sina konstaplar att nu gör vi så här så att vi får in tillräckligt många rattfyllerikontroller. Att de sen inte hittar en enda rattfyllerist ger de faderulingen i. Det är ju mer praktiskt att inte hitta någon, för då är det en massa rapporter som ska skrivas.

Detta har hänt

En rapport från Polisen och Polishögskolan visar att färre rattonyktra åker fast, samtidigt görs fler kontroller än någonsin. Polisen koncentrerar sig på att utföra kontroller mellan klockan nio och tolv på vardagar.