Avsatt Trump kan spä på dolkstötslegend

Text:

Donald Trump är livsfarlig för amerikaner och demokratin, och en nödsituation råder efter stormningen av USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i veckan. Det menar representanthusets talman Nancy Pelosi, som tillsammans med flera andra demokrater kräver att USA:s president Donald Trump avsätts i förtid. Det är bara tolv dagar kvar tills Joe Biden ska ta över presidentposten i ett ordinarie maktskifte, men många demokrater menar att Trump inte kan vara president en dag till. Trump anklagas för att ha uppviglat demonstranterna som stormade kongressen, och vissa, bland annat Nancy Pelosi, kallar det ett kuppförsök.

Enligt Demokraterna skulle Donald Trump kunna avsättas med hjälp av konstitutionens 25:e tillägg. Det har aldrig hänt förut att tillägget använts, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. 

– Det har använts i film, men det har aldrig använts i verkligheten, säger han och syftar på 90-talsfilmen Air Force One, där Harrison Fords rollfigur är nära att bli av med presidentskapet på samma sätt som nu föreslås.

Tillägget har sina rötter i mordet på John F Kennedy. Det antogs 1967 i händelse av att presidenten blir svårt sjuk eller skadad i ett attentat, men inte dör. Formellt sett låg makten innan tillägget antogs kvar hos den skadade presidenten.

– Presidenten kanske ligger i koma. Vad gör man då? Kan vicepresidenten ta över makten? Det var inte självklart, säger Dag Blanck.

Tillägget tydliggör att vicepresidenten tar över presidentskapet ifall presidenten dör. Det gör det också möjligt att ta ifrån någon presidentmakten ifall personen bedöms vara oförmögen att utföra sina arbetsuppgifter och ämbetsplikter. För det krävs att vicepresidenten kallar till omröstning samt att en enkel majoritet av regeringen röstar för detta.

– Då avförs han från sitt ämbete och vicepresidenten tar över som ”acting”, eller tillfällig, president.

Presidenten som har fråntagits makten kan ifrågasätta beslutet skriftligt. Då går saken vidare till kongressen som får bedöma hur lämplig presidenten, i det här fallet Donald Trump, är att sköta sitt jobb.

En fråga som uppstår i just det här fallet är vilka regeringsledamöter som skulle kunna vara med och rösta om presidentens förmåga. Donald Trump har haft för vana att göra sig av med ministrar i tid och otid, och istället ersatt de med tillfälliga ministrar. Dessa har dock inte godkänts av senaten och har formellt sett inte samma status.

– Kan man ha ett departement som drivs av tillfälliga ministrar? Ja, ganska länge. Skulle de få rösta om ett 25:e tillägg? Förmodligen inte, säger Dag Blanck.

Dessutom har ministrar avgått efter stormningen av kongressen.

– Transportminister Elaine Chao och utbildningsministern Betsy DeVos. De kan inte vara med och rösta, de har avgått.

Är då Trump oförmögen att sköta sina uppgifter? Räknas att hetsa på en mobb supportrar som att missköta ämbetet? Det finns inget regelverk att utgå ifrån vid bedömningen. Om det 25:e tillägget från början grundade sig i en medicinsk värdering rör det sig i dag snarare om en politisk värdering.

– Det finns ingen åklagare, försvarsadvokat eller jury – det är en bedömning. Hela resonemanget innebär att presidenten utgör ett hot mot nationen, säger Dag Blanck.

Ett alternativ som har dryftats av Demokraterna är att ställa Donald Trump inför riksrätt, vilket skedde redan för ett år sedan och misslyckades. Det är en lång process som måste gå igenom både representanthuset och senaten, och troligtvis tar riksrättsprocessen längre tid än det ordinarie maktskiftet.

Det krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att avsätta presidenten. Även om vissa republikanska senatorer vänt Trump ryggen är det osannolikt att han skulle avsättas. Demokraterna kan dock tänkas dra igång maskineriet för att skada Donald Trumps varumärke inför en eventuell återvalskampanj 2024, tror Dag Blanck. 

– Det skulle vara en markering att Trump blev den förste presidenten som drogs in i en riksrätt två gånger.

Frågan är om det skulle göra någon nytta för tillträdande president Joe Biden om Trump avsätts i förtid. Förmodligen blir resultatet det motsatta. Joe Biden har lovat att ena landet och motverka splittring. Avsätts Trump skulle det skapa stor ilska bland hans mest hängivna supportrar.

  Joe Biden behöver bara vänta tolv dagar, sen är han president. Att ha ytterligare en argsint grupp som sitter därute kanske inte gynnar hans intresse.

Skulle ett avsättande av Trump riskera att fördjupa ett slags dolkstötslegend?

– Ja, säkert, och det finns det redan. Valet är stulet. ”Den djupa staten” stal det. Det var Trumps anhängare som stormade in i kongressen, och de tror på den dolkstötslegenden, säger Dag Blanck.