Sondlands vittnesmål mot Trump ett bombnedslag: »Illa för presidenten«

Text:

Bild: TT

Vita husets officiella Twitter-konto, som länkade till ett tv-inslag i onsdags där Trump stressat läste innantill och försäkrade att han aldrig velat ha något från Ukraina, kallade hela riksrättsutredningen för en ”bluff”.

Men i amerikanska medier, från Trumpkritiska CNN och New York Times till pålitligt Trumplojala Fox News, skildrades gårdagens vittnesmål i riksrättsutredningen mot Donald Trump som en vändpunkt. I Fox News sa förre riksrättsåklagaren Kenneth Starr att Trump nu kommer att ställas inför riksrätt.

Förväntningarna på Gordon Sondlans vittnesmål var stora. Bland republikaner var oron lika påtaglig. Sondland – som likt presidenten gjort sig en förmögenhet som hotellentreprenör – bidrog med pengar till Trumps valkampanj 2016 och belönades med ambassadörsjobbet i EU och beskrev i sitt inledningsanförande sig själv som ”livslång republikan”.

LÄS OCKSÅ: Ett år till USA-valet: En kraftmätning på liv och död

I det tv-sända förhöret förklarade Sondland under ed att Trumps personlige advokat Rudy Giuliani pressade Ukraina att utreda Joe Biden och hans son Hunter Buden enligt ”Trumps vilja”. Ukraina pressades också att legitimera konspirationsteorin att det var Ukraina, och inte Ryssland, som låg bakom påverkanskampanjen i det amerikanska presidentvalet 2016.

Sondland sa:

– Mr Giuliani krävde att Ukraina skulle göra ett officiellt uttalande och presentera en utredning av valet 2016, DNC-servern och Burisma. Mr Giuliani uttryckte USA:s presidents vilja, och vi visste att dessa utredningar var viktiga för presidenten.

Kraven ska ha varit ett villkor för att Ukrainas president skulle erbjudas ett möte i Vita huset.

Sondlans vittnesmål gav en tydlig bild av en av presidenten iscensatt utrikespolitik som tar sig friheten att villkora ett av kongressen beslutat militärt bistånd till Ukraina i syfte att stödja landet mot rysk aggression mot en gentjänst som bara har ett syfte, att gynna Trump personligen genom att smutskasta hans politiska motståndare. Sondland sa att han uppfattade att Trump inte brydde sig ett dugg om Ukraina, att han inte ens gillade landet, utan bara var ute efter egna politiska fördelar.

Ja, det rörde sig om tjänster och gentjänster, ”quid pro quo”, sa Sondland. Ja, han talade själv med Trump om saken i telefon. Ja, Burisma nämndes, men nej, inte namnet Biden explicit vad Sondland kunde minnas. Men han förstod ju efteråt, sa han, att det var de det gällde. Sondland sa att Trump uppmanat honom och hans två kollegor att ”prata med Rudy”, och att vicepresident Pence och utrikesminister Pompeo, ”alla i loopen, var införstådda med villkorspolitiken”.

Sondland – som likt presidenten gjort sig en förmögenhet som hotellentreprenör – bidrog med pengar till Trumps valkampanj 2016 och belönades med ambassadörsjobbet i EU och beskrev i sitt inledningsanförande sig själv som ”livslång republikan”.

I Fox News sa kanalens nyhetsankare och politiske kommentator att Chris Wallace att Gordon Sondland med sitt vittnesmål ”tagit bussen och kört över Trump” och att ”det här är illa för presidenten”

Trump själv såg pressad ut när han försökte överrösta en skrällig helikopter samtidigt han läste från sina handskrivna minnesanteckningar:

”Redo? Rullar kamerorna? Jag vill inte ha någonting! Det är vad jag vill från Ukraina. Det var det jag sade. Jag vill inte ha någonting!”

Under torsdagen fortsätter riksrättsutfrågningarna.