Trump skakas av nytt vittnesmål: »Utsatte Ukraina för utpressning«

Text:

Bild: TT/AP

Donald Trump fördröjde utbetalningen av ett militärt bistånd, till Ukraina, beslutat av kongressen, till dess att Ukrainas president gick med på att undersöka Joe Biden. Det berättade USA:s ambassadör i Ukraina William Taylor igår inför riksrättsutredare, lagstiftande politiker i den amerikanska representanthusets riksrättsutredning.

Enligt Washington Post och New York Times sa Taylor sitt vittnesmål att det var ”galet” att koppla ihop biståndet till Ukraina med ett krav på undersökning av Trumps politiska motståndare på hemmaplan. Närvarande demokrater sa efteråt att vittnesmålet visade att det nu finns ett klart samband mellan amerikansk utrikespolitik och Trumps inrikespolitiska mål. De kallade uppgifterna för de mest förödande hittills för presidenten, skriver New York Times.

Taylor var kallad för att vittna i riksrättsutredningen tidigare i oktober, efter att Kurt Volker, det speciella sändebudet, i Ukraina till dess han avgick, visat textmeddelanden mellan honom själv, Taylor och Gordon Sondland, USA:s ambassadör i EU. Taylor hade i dessa sms-konversationer uttryckt oro över en möjlig utpressningssituation mellan USA och Ukraina. Sondland svarade: ”Call me” och under det telefonsamtal som följde berättade ambassadör Sondland att president Trump hade sagt till honom att han ville att president Volodymyr Zelensky skulle dra igång en utredning om påstådda ukrainska inblandningen i valet 2016.

LÄS OCKSÅ: USA-valet: Kraftmätning på liv och död

William Taylor tog över som amerikansk Ukraina-ambassadör i juni gav sitt vittnesmål bakom lyckta dörrar i Kapitolium igår kväll. Men kopior av vad han sa läckte snabbt ut. Huffington Post rapporterar att Taylor bland sa annat att kort efter det att han kom till Kiev började han bli bekymrad över att ”vår relation till Ukraina underminerades i grunden av oregelbundna informella kanaler av beslutsfattande, och genom att hålla inne med vital säkerhetshjälp på grund av inrikespolitiska skäl” Taylor berättade att denna oregelbundna kanal leddes av Donald Trump genom en rad emissarier: presidentens personliga advokat Rudy Giuliani, den avgående energiministern Rick Perry, EU-ambassadören Gordon Sondland och det speciella sändebudet i Ukraina, Kurt Volker.

De blev enbart inriktade på att övertala den nytillträdde ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky att dra igång en utredning som skulle ska demokratiska partiet i USA och i synnerhet Joe Biden, förre vicepresidenten och kandidaten som enligt många mätningar ligger bäst till att bli partiets utmanare till Trump i nästa års presidentval. Demokrater i den amerikanska kongressen sa efter förhöret att detta var det hittills tydligaste beviset på missbruk av presidentämbetet när det gäller Ukrainaskandalen. Vita Husets Stephanie Grisham kallade i en kommentar uppgifterna för en koordinerad smädelsekampanj från den yttersta vänsterkantens lagstiftare och radikal icke-valda byråkrater som för krig mot konstitutionen.