Fokus erfar: Jan Björklund blir ny ambassadör i Rom

Text:

I förra veckan berättade L:s tidigare partisekreterare Maria Arnholm om sitt nya liv som landshövding i Kronoberg. Men vad händer med mannen som var hennes chef under flera år i partitoppen, och som genom januariavtalet såg till att Stefan Löfven kunde bilda regering en andra gång?

Snacket inom Liberalerna har varit att Jan Björklund väntat på en belöning av S-ledaren i form av en tjänst som passar honom. Fokus erfar nu att detta jobb blir som ambassadör i Rom.

– Rent internt bestämdes det strax före jul på UD:s personalavdelning. Det är alltid så att när man plockar in utifrån till UD så gillas det inte av facket, varför det har tagit lite tid, säger en källa med insyn.

Jobbet i Rom blev ledigt i samband med att Utrikesdepartementets nye kabinettsekreterare, Robert Rydberg, lämnade posten sedan UD-veteranen Annika Söder sagt upp sig. Ambassadörstjänsten i Rom är klassisk mark för liberala (eller folkpartistiska) ledare: Ola Ullsten var ambassadör i den italienska huvudstaden åren 1989 till 1995. Även Carl Bildt den äldre har varit Sveriges sändebud i Rom, åren 1889 till 1902 och senare 1905 till 1920

En annan liberal-topp som arbetar som ambassadör i dag är Erik Ullenhag, som innehar tjänsten i Jordanien. Även han sägs vilja ha ett nytt jobb inom UD, en så kallad ”Lordtjänst”, alltså en ambassadörstjänst vid någon av de mer prestigefyllda värdländerna. Det har Fokus skrivit om här.

Björklund fick vänta i ungefär ett halvår på sitt nya jobb. Sista riksdagsdebatten gjorde han 12 juni 2019 och har sedan dess presenterat sig på Twitter med texten: ”Snygg snubbe i sina bästa år. Arbetssökande.”

Fokus söker Jan Björklund för en kommentar.