Kan RFK Jr. bli ett hot mot Biden?

Joe Biden utmanas av ett välkänt namn inom Demokraterna inför presidentvalet nästa år.

Text: André Persson

Bild: AP

Temperaturen stiger inför USA:s presidentval nästa år. Joe Biden avslutade nyss PR-turnén ”Investing in America” och nu i augusti möts republikanernas kandidater i en första tv-debatt. Häromdagen presenterade också New York Times sin första opinionsmätning inför presidentvalet. Resultatet 43–43 (procent av väljarstödet) mellan Joe Biden och Donald Trump skvallrar inte bara om att det är jämnt mellan huvudkandidaterna, siffrorna visar också att många väljare inte föredrar någon av dem, så kallade NOTA-väljare (None Of The Above voters). Det har satt i gång spekulationer om vem som skulle kunna locka till sig NOTA-rösterna. Ett namn som vuxit sig allt starkare under sommaren är Robert F. Kennedy Junior. 

Som namnet antyder är RFK Jr. en del av USA:s politiska dynasti. Sonen till den mördade presidentkandidaten Robert F. Kennedy gjorde sig ett eget namn i början av nittiotalet då han som miljörättsjurist arbetade med stora mål inom miljö och hälsa. I Sverige är han relativt okänd, men i USA har han gått från att vara en känd medlem av Kennedy-familjen som arbetat med frågor som jämlikhet och miljö till att betraktas som populist och rent av alt right-anhängare. Under de senaste åren har han blivit kallad sådant som ”antivaxxare”, ”antisemit” och ”konspirationsteoretiker”.  

Själv menar RFK Jr. att han är utsatt för en smutskastningskampanj eftersom han utmanar en sittande president i sitt eget parti och därmed motarbetas av media och etablissemang. RFK Jr. har också blivit frekvent gäst hos Fox News och andra högerlutande profiler som Joe Rogan och Jordan B. Peterson. Uppskattande ord från personer som Donald Trump (”he’s a great guy”) har ytterligare spätt på hans högerprofil. Bland fansen återfinns också helt disparata tech-kändisar som Twitter-grundaren Jack Dorsey och Tesla-grundaren Elon Musk, som båda gillar den nya presidentkandidaten för att han är en frisk fläkt som tänker fritt. Häromdagen blev det också officiellt att den tidigare Trump-supportern och affärsmannen Tim Mellon tänker donera fem miljoner dollar till RFK Jr:s kampanj.  

Hans program är en blandning av högerpopulistiskt anti-etablissemang och starka inslag av progressiva, demokratiska ståndpunkter när det gäller mat, hälsa och miljö. På så vis har han lyckats attrahera väljare från båda läger. Motståndarna menar att det primärt är hans efternamn som lockar. RFK Jr. är minst sagt svårplacerad, kontroversiell och yvig. Ändå går det inte att avfärda honom. I en nyligen färsk opinionsundersökning var RFK Jr. den av alla presidentkandidater som hade bland de lägsta siffrorna (12 procent) när det gällde frågan Minst omtyckt. Motsvarande siffror för Donald Trump var 37, Joe Biden 38 och vice president Kamala Harris 38, det vill säga skyhögt över. Det visar på ett missnöje med de traditionella kandidaterna men också att det finns ett potentiellt manöverutrymme för RFK Jr. bland NOTA-väljarna.  

Kan han då bli ett hot mot Joe Biden? Eller bara en irriterande utmanare som splittrar partiet, som när hans farbror Ted Kennedy utmanade den sittande presidenten Jimmy Carter i primärvalet 1980? Nej, menar de flesta experter. Enligt genomsnittet hos Realclearpolitics.com har Biden just nu stöd av 63,2 procent av de demokratiska väljarna, medan Kennedy stöds av 13,7 procent. Men saker kan svänga snabbt i amerikansk politik och lyckas RFK Jr. växa ytterligare i opinionsmätningarna så kan han bli ett reellt hot mot Biden. Amerikanarna gillar en snabbt växande och vital underdog, och RFK Jr:s vältränade framtoning står i bjärt kontrast till den åldrade Joe Biden. Dessutom: Om Bidens vacklande hälsa skulle bli ett problem och han tvingas ställa in sin kampanj så ligger RFK Jr. i ett vinnarspår för att utses till partiets kandidat 2024.

***

Läs även: Utmanande att utmana