Kinas nästa giv: bli världsbäst på forskning

Text:

Bild: Omslag The Economist

Har Kina kapacitet att bli en vetenskaplig supermakt? undrar The Economist i sitt stora reportage i senaste numret.

Kina har stora ambitioner och president Xi Jingping talar om vetenskap och teknologi som ett nationellt projekt. Bland annat har investeringarna tiodubblats från millennieskiftet fram till 2016. Satsningen har gett genomslag. Kina är det land som publicerar mest vetenskapliga artiklar i prestigefyllda ämnen såsom AI och genteknologi.

Reportaget målar också upp en bild av ett land som gör allting för att nå toppen – fabricerade resultat och kvalitén på publicerade artiklar är fortfarande lägre än sina bittra konkurrenter USA.  Men landets auktoritära regim är ett problem för en bransch där akademisk frihet, oberoende och samarbete över nationsgränser är vitalt. Flera forskare vittnar om att så även är fallet.

»Idén att du antingen kan få verkligt tillförlitlig vetenskap eller riktigt stor vetenskap i ett politiskt system som är beroende av en oappellerbar auktoritet är ännu inte bevisat. Kanske kan du. Kanske kan du inte. Och kanske, när du försöker göra det, kommer du att upptäcka nya tankesätt och fruktbar kunskap«, skriver The Economist.

Läs även Veckans FOKUS (#01-02) om Kinas maktambitioner, skriven av Fokus Kinakorrespondent Jojje Olsson, här.

Läs mer om Kina

Kinasiffror ökar pressen på Donald Trump (#01-02-18)

Han siktar mot en ny kinesisk era (#01-02-18)

Risken ökar för totalt handelskrig (#46-18)

Tuffare tag mot Kinabolag (#38-18)

Kina spärrar in muslimer (#22-18)