»Risk att det spär på misstron«

Text:

Hur ska man tolka att Sarkozy plockas in till förhör först nu efter så många års utredning?

– Det är allmänt så att franska domstolar arbetar långsamt.

Vad betyder det här för Nicolas Sarkozy som politiker?

– Det spekuleras om att Sarkozy kan vara på väg tillbaka i politiken. Om han blir fälld så är nog den vägen blockerad. Det blir ju lite solkigt.

Hur påverkas hans parti, Republikanerna?

– Det var just korruptionsanklagelserna som fällde republikanernas kandidat François Fillon, och frågan har också banat väg för Nationella fronten, som ofta påstår att den etablerade politiska eliten är korrupt. Det har ju visat sig stämma ibland, men det gäller också Nationella fronten som ertappats med att utnyttja systemet till sin fördel genom fiktiva anställningar.

Hur skadligt är det med fusk/korruption runt kampanjbidrag i Frankrike?

– Risken med privat finansiering av valkampanjer är att det spär på den generella misstron mot den politiska eliten. Men jag tror inte att det spiller över på den sittande presidenten Macron. Han är kritiserad av andra skäl, men inte för att han är korrupt. Tvärtom så har han redan stiftat starkare lagar mot korruption.

Hur påverkas Frankrikes anseende om det visar sig att en president låtit sig »köpas« av en libysk diktator?

– Det väcker frågan om hur Frankrike agerar i andra länder och deras samröre med icke–demokratiska regimer. Det var mycket diskussion om detta under 1980- och 1990-talen, till exempel relationen med flera av de forna kolonierna i Afrika. Frankrike har ofta kritiserats för att sätta affärsintressen först.

Läs mer: Expresident gripen