Sju dagar: Ex-minister frias, muslimsk skola stängs och Wallin får böter

Text: Redaktionen

Bild: TT

12/12 Zlatanstatyn vandaliserad
Under natten blev Zlatan Ibrahimovics staty utanför fotbollsarenan i Malmö vandaliserad – igen. Någon har försökt såga av benen på statyn samt hängt ett rep runt halsen. Statyn hamnade i fokus när det stod klart att Zlatan, som är fostrad i Malmö FF, köpte in sig i den konkurrerande klubben Hammarby, skriver Sportbladet.

11/12 Erlandsson frias
Tingsrätten friar Eskil Erlandsson från sexuellt ofredande. En av de tre anklagelserna fanns det inga bevis för. De andra kan inte ses som sexuell beröring, menar rätten.

11/12 Söder går
Kabinettsekreterare Annika Söder lämnar sin tjänst på UD. Enligt Expressen sker det på grund av samarbetssvårigheter med utrikesminister Ann Linde.

10/12 Tyst i skolan
En tystnadskultur råder inom den svenska skolan. Lärare straffas för att ha framfört kritik mot verksamheten. Det anser varannan tillfrågad lärare i en undersökning som Skolvärlden genomfört.

9/12 Muslimsk skola stängs
Muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg har i ett antal år fått upprepad kritik. Nu dras tillståndet för skolan in.

9/12 Wallin får böter
Debattören Cissi Wallin döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal efter att ha pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman, och ska även betala skadestånd till Virtanen på 90 000 kronor för utpekandet.

9/12 Entreprenör skyldig
En maskinentreprenör döms till företagsböter för att ha orsakat den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Tingsrätten anser att det var den skogsmaskin som ägdes och kördes av entreprenören som ledde till att branden startade. Böterna är på 2,5 miljoner kronor.

9/12 AF-reformer skjuts upp
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts fram ett år. Det har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutat. Dessutom ska reformen, enligt överenskommelsen, inte uteslutande vila på lagen om valfrihet.

9/12 Ambassadör åtalas
Sveriges förra ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, uppger Åklagarmyndigheten.

8/12 Färre lärarstudenter
Behovet av nya lärare räknas i tiotusental. Men de största lärarutbildningarna har färre nybörjare. Samtidigt befarar lärarfacken att kommunernas besparingar kan leda till att lärare varslas.

6/12 Ask till Sörmland
Regeringen utser förra justitieministern Beatrice Ask (M) till ny landshövding i Södermanlands län. Hon tillträder 1/1.

6/12 Hans Scheike död
Hans Scheike, den så kallade sexsektens ledare, har avlidit, skriver Expressen. Scheike, som var grafolog, ledde ett kollektiv som uppmärksammades för vad de kallade för »smiskterapi« och som dömdes för sexuella övergrepp mot barn.

5/12 AF får ny GD
Maria Mindhammar efterträder Mikael Sjöberg som Arbetsförmedlingens generaldirektör. Maria Mindhammar tillträder omedelbart med sex års förordnande.

5/12 V misstror Nordmark
Vänsterpartiet kommer att begära en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt.

INTERNATIONELLT

13/12 Trump hånar Greta – igen
”Så löjligt. Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem, och sedan gå på en bra gammal film med en vän! Slappna av Greta, slappna av!”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter dagen efter det att Thunberg utsetts till världens mest inflytelserika person av tidskriften Time.

12/12 Japansk ex-minister skjuten av gammal kompis
Den tidigare försvarschefen och ministern Tokuichiro Tamazawa blev under tisdagen skjuten i benet av en gammal bekant, rapportera flera japanska medier. Ex-ministern och den 82-åriga gärningsmannen har sedan 1972 haft en konflikt.

11/12 Suu Kyi i domstol
Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi försvarar sig mot anklagelserna om folkmord i FN:s internationella domstol (IJC). Folkmordskonventionen är inte tillämpbar när det gäller rohingyerna. Det som har kallats etnisk rensning menar Suu Kyi handlar om en urgammal konflikt.

10/12 Ung regeringschef
Finlands riksdag röstar fram världens yngsta regeringschef: 34-åriga Sanna Marin. Alla fem regeringspartierna i Finland leds nu av kvinnor. Och Sverige blir ensamt i Norden med en man som regeringschef.

10/12 Sydkorea stänger kol
Sydkorea meddelar att landet har stängt 10 av sina 60 kolkraftverk. Anledningen: att begränsa utsläppen från fossila bränslen.

10/12Boris stjäl mobil
När tv-bolaget ITV vill visa Boris Johnson en bild på en pojke som sover på ett sjukhusgolv vägrar den brittiske premiärministern att titta och snor journalistens telefon. Journalisten ville ha Johnsons kommentar till att pojken med syrgasmask ligger på golvet på ett sjukhus i Leeds.

9/12 Döda i vulkanutbrott
Minst fem personer omkommer vid vulkanutbrottet på den nyzeeländska turistön White Island. Åtta människor saknas, men hoppet om att hitta någon överlevande på ön anses ute.

9/12 Fler i utveckling
Fler länder har mycket hög mänsklig utveckling, enligt FN-organet UNDP:s årliga rapport. På 30 år har antalet länder som anses ha mycket hög mänsklig utveckling ökat från 12 till 62.

8/12 Nobbar nedrustning
Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song säger att kärnvapennedrustning inte längre är föremål för förhandling, och att långa samtal med Washington inte behövs längre.

7/12 Belarus protesterar
Omkring 1 000 demonstranter samlas i Belarus huvudstad Minsk inför mötet mellan landets president Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin. Mötet i ryska Sotji väntas handla om ett närmande mellan de båda länderna, något som många vitryssar motsätter sig.

6/12 Fyra döda på bas
En saudisk militär som utbildades på en marinbas i Florida dödar fyra personer på marinbasen Pensacola innan han själv skjuts ihjäl. Den dödade tillhör Saudi-arabiens flygvapen, som samarbetar med marinbasen i Florida.

6/12 Tusen döda i Iran
Uppemot 1 000 personer kan ha dödats när iranska myndigheter slog till mot demonstranter i landet, hävdar USA. Samtidigt säger FN att 7 000 personer gripits i samband med protesterna.

5/12 Strejk mot reform
Masstrejken mot Frankrikes omtvistade pensionsreform får Frankrike att stanna. Tåg står stilla och skolor är stängda. Fler än 800 000 människor demonstrerade över hela landet.