Sju dagar: Islamister släpps fria • Örnar ger hög mobilräkning • Fler rån

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE 

1/11 Islamister släpps fria – trots hot mot rikets säkerhet

De personer som regeringen i går fattade beslut om utvisning av kommer att släppas ur förvar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trots att personerna, varav flera är imamer, bedöms som hot mot rikets säkerhet går utvisningarna inte att genomföra eftersom personerna är hotade i sina hemländer. Säpo menar att utvisningarna ändå borde kunna genomföras om regeringen inhämtar skyddsgarantier från de länder dit personerna ska utvisas. Alparslan Tügel, juridiskt ombud för en av personerna, kan man inte utvisa om inte länderna gör stora framsteg och han har svårt att se hur regeringen effektivt skulle kunna bidra till det

30/10 Ökning av rån

Rån mot unga har ökat kraftigt sedan 2015 rapporterar TV4 Nyheterna. I år har 1 798 barn och ungdomar under 18 år utsatts för rån jämfört med 711 under samma period 2015, enligt Brottsförebyggande rådet.

28/10 Donationsplikt

Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha ett nytt donationsregister som går ut på att den som inte vill donera organ aktivt måste säga nej. Även Centerpartiet och Vänsterpartiet har luftat liknande linjer i frågan. En statlig utredning kom nyligen med förslag om hur donationsprocessen kan underlättas, bland annat genom att ta bort anhörigas vetorätt. Ungefär 1,7 miljoner svenskar är registrerade vid donationsregistret.

27/10 Sockerbedövning

En läkare använde sockerlösning som bedövning på barn inför omskärelse. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inleder nu en utredning av läkaren, rapporterar Svenska Dagbladet. »Vår hållning är att man ska använda bedövning som injiceras med en spruta efter att området bedövats med en salva eller en kräm«, säger Zoltan Fülep, tillsynsläkare på Ivo och överläkare i allmänkirurgi till SvD.

26/10 Landvetter-Demonstration

En demonstration mot Turkiets offensiv i Syrien äger rum i ankomsthallen på Landvetter. Demonstranterna försöker stoppa incheckningen till det turkiska flygbolaget Turkish airlines flyg till Istanbul. När incheckningen flyttas till en annan del av hallen spärrar polisen av vägen för demonstranterna.

INTERNATIONELLT 

1/11 Nyckelvittne redo att vittna mot Trump

Vita huset-medarbetaren Alexander Vindman, Trumpadministrationens ukrainaexpert,  är villig att på nytt vittna om Donald Trumps samtal med ukrainske presidenten Volodymir Zelenskyj rapporterar ABC. Vindman befann sig i rummet och hörde samtalet mellan presidenterna, och är därmed extra intressant för utredni

30/10 Koaladöd

Hundratals koalor befaras ha drabbats av en stor skogsbrand i Australien nära hamnstaden Port Macquarie, uppger TT. En koala försöker kura ihop sig högt upp i ett träd när skogen brinner och kan då nås av elden om den är tillräckligt intensiv.

29/10 Struken kandidat

Joshua Wong blir som enda kandidat i sitt distrikt struken från ett lokalval i Hongkong. Wong är en känd demokratiaktivist och beskedet kommer efter ytterligare en helg av demonstrationer i den delvis självstyrda regionen, som efter snart ett halvår av protester gått in i en recession.

29/10 Nyval i Storbritannien

Efter att ha blivit nedröstad under måndagen får Boris Johnson majoritet för ett nyval efter att Labour röstat för. Regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU. SNP och Liberaldemokraterna är i sin tur starkt för EU och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet. Läs mer här.

28/10 Förlängt för brexit

EU-länderna godkänner Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit till den 31 januari 2020. Storbritannien måste formellt tacka ja till EU:s erbjudande om förlängning. Annars är det 31 oktober som gäller, vilket premiärminister Boris Johnson fortfarande hoppas på.

27/10 IS-ledare död

Terrorgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi dödas i samband med en USA-ledd attack i Syrien. President Donald Trump konstaterade att IS-ledaren dog som en fegis. Försvarsminister Peter Hultqvist sa att slutet för al-Baghdadi var logiskt men innebär inte slutet för terrorsekten. Läs mer här.

27/10 Kvant räddar världen

Forskare presenterar den första riktigt avancerade kvantberäkningen. Bedriften kan på sikt, enligt flera bedömare, komma att förändra världen. Genom att använda en så kallad kvantdator har de lyckats genomföra en beräkning som tog drygt tre minuter att utföra. En uträkning som för en vanlig dator, även om det är världens snabbaste, skulle ta minst 10 000 år.

26/10 Örnforskning kostar

Ryska forskare som studerar stäppörnen tvingas tigga pengar efter att örnarnas mobilräkning blir för dyr. Örnarna som häckar i södra Ryssland och Kazakstan under sommaren och tillbringar vintrarna i Afrika är försedda med spårare som skickar sms till forskarna med deras positioner. Forskningen har nu kommit fram till att örnarna inte bryr sig om olika länders mobilkostnader.