Svep: Hetaste spåret i Palmeutredningen

Text:

Bild: TT

Palmemordet: Vi kommer närmare en lösning för varje vecka, säger Krister Petersson.

Chefsåklagaren Krister Peterson, som sedan 2017 leder förundersökningen om mordet på Olof Palme, säger på 33 års-dagen av mordet på Olof Palme till Aftonbladet att hans målsättning är att klara upp mordet innan 2026.

– Jag har ju själv sagt att innan jag går i pension ska vi bringa det till en lösning, säger han.

Palmegruppen består i dag av Petersson och fyra utredare vid polisen, men ingen av dem jobbar heltid med utredningen. På frågan om gruppen närmar sig en lösning varje vecka svarar dock Krister Petersson:

– Ja, jag tycker det!

Enligt Expressen, som citerar tidningen Filter, är ett av de hetaste huvudspåren det som pekar ut den så kallade ”Skandiamannen”.

 

Sifo: Liberalerna åker ur EU-parlamentet

Liberalerna och Feministiskt initiativ skulle åka ur EU-parlamentet om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, däremot, skulle öka stort, enligt en opinionsundersökning gjord av Sifo på beställning av Europaportalen. Opinionsundersökningen är den första som gjorts inför det kommande valet.

Sverigedemokraterna kan fördubbla antalet mandat i Europaparlamentet i maj – det vill säga gå från två till fyra. Partiet får 18 procent av rösterna, att jämföra med 9,7 procent 2014.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ser ut att få ytterligare ett mandat var, jämfört med valet 2014.

Undersökningen visar samtidigt att Liberalerna och Feministiskt initiativ kan förlora sina platser. Liberalerna går från 9,9 procent av rösterna i valet 2014 till 3,8 procent. Feministiskt initiativ rasar från 5,5 procent till 1,2.

– För partierna handlar mycket nu om att mobilisera sina väljare snarare än en kamp mellan partierna, även om det indirekt blir en kamp mellan partierna, säger Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet.

 

Trump kärleksbombar Kim: ”Vi gillar varandra”

Trots att det inte blev något avtal om kärnvapennedrustning i Hanoi framhöll USA:s president Donald Trump att relationen till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är god och att toppmötet präglades av en vänlig atmosfär, enligt AFP.

– Vi gillar varandra. Det finns en värme som vi har och jag hoppas att den håller i sig, jag tror att den kommer att göra det, sa Trump på presskonferensen som han höll efter det avslutade mötet.

Utrikesminister Mike Pompeo uttryckte under presskonferensen en förhoppning om att man fortsätter jobba med problemen, men inget nytt möte mellan Trump och Kim är planerat.

 

Modi manar indierna att stå upp ”mot fienden”. 

Indiens premiärminister Narendra Modi manade på onsdagen det indiska folket att ”stå som en mur” mot fienden. Han uttryckte samtidigt ilska över att Pakistan tillfångatagit en pilot efter att länderna i går hävdade att man skjutit ner varandras stridsflygplan nära den omstridda Kashmirgränsen.

Efter gårdagens upptrappning försäkrade Modi, enligt Times of India, att indierna kommer att sluta upp mangrant mot sitt grannland.

– Indien kommer att fungera som en. Indien kommer att växa som en. Indien kommer att slåss som en. Indien kommer att vinna som en, sa Modi.

 

Akademien hoppas på grönt ljus av Nobelstiftelsen

På tisdag i nästa vecka håller Nobelstiftelsen styrelsemöte och då hoppas Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson att de ska få grönt ljus för att dela ut Nobelpriset i litteratur i år, skriver NSD.

– Vi försöker tillmötesgå stiftelsen så gott vi kan och så får vi se om de är nöjda med det. Sedan finns det också sådant som vi har svårt att förverkliga nu, i all hast, meddelade Olsson igår. 

I maj förra året meddelades att Nobelpriset sköts upp och Akademiens ambition har sedan dess varit att dela ut såväl 2018 som 2019 års pris i år.

 

Debatter: 

Företrädare för Statens medicinsk-etiska råd skriver på DN Debatt att regeringen bör  utreda om livsduglighetsgränsen i abortlagen kan ersättas av en fast vecko­gräns som inte är kopplad till den medicinska livsdugligheten.

Det är odemokratiskt att vilja stoppa IS-återvändare, skriver advokaten Tomas Olsson på Svenska Dagbladets debattsida.

Sveriges regering är naiv om ett snabbt växande Kina, skriver moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark på DI Debatt.