Svep: Ylva Johansson grillas i Bryssel – frågas ut om sitt förflutna

Text: Redaktionen

Bild: TT

Johansson grillas

Ylva Johansson, Sveriges tidigare arbetsmarknadsminister, grillas i dag av Europaparlamentet. Hon är en av Ursula von der Leyens tilltänkta EU-kommissionärer och kommer bland annat frågas ut om sitt kommunistiska förflutna som medlem i Vänsterpartiet.

– Det kommer att bli tuffa men rimliga frågor. Migrationen och asyl står högst upp på allas agenda, säger en av grillarna, nederländska Sophie in ’t Veld till Dagens Nyheter.

Annika Strandhälls avgång hårt slag

Socialförsäkringsministern meddelade igår via DN att hon lämnar sin post. Strandhäll säger att hon behöver ägna mer tid åt sina barn efter att hennes sambo hastigt gått bort. ”Det är ett hårt slag”, skriver tidningens politiska kommentator Ewa Stenberg om vad avgången betyder för regeringen.

Hon fortsätter:

”Sedan sommaren har tre kvinnliga ministrar lämnat regeringen. Först arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som denna vecka frågas ut som blivande EU-kommissionär. Sedan utrikesminister Margot Wallström, som var statsrådet med mest stjärnglans av alla. Och nu Annika Strandhäll, som varit orädd, frispråkig och kontroversiell och tillfört socialdemokratin det nya blod partiet så starkt behöver.”

Sista dagen för Fridolin

I dag är sista dagen för Gustav Fridolin (MP) i riksdagen. Han lämnade sin post som språkrör i maj. Nyheten kom kort efter Fokus avslöjande om hård intern kritik mot språkröret. Fridolin har till den här hösten sökt en rad olika utbildningar. Han har också fått ett jobb som lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen.

– Jag har snackat med flera gamla folkhögskolor jag känner, men det måste finnas en vakans som passar med mina ämnen för att jag ska kunna göra ett bra jobb. Det dök då upp en annons på Stadsmissionen med mina ämnen och det var häftigt, sa Gustav Fridolin till Fokus i somras.

Mer kostsamt än väntat för Stockholm

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, säger i ett pressmeddelande att regeringens utjämningssystem lär slå ännu hårdare mot Stockholm än vad som tidigare rapporterats.

– Totalt ska Region Stockholm betala 3,6 miljarder kronor 2023. Det är en miljard mer än vi tidigare fått information om, och 2,6 miljarder mer än vi betalar i utjämning i år, säger hon enligt SvD.

DEBATT

”Vi behöver bli fler vuxna som öppnar ögonen för barnen kring oss och hur de påverkas av föräldrars alkoholkonsumtion”, skriver flera debattörer på SvD Debatt.

”Primärvårdens organisation har stora brister. Vi vill att patienten knyts närmre den valda vårdcentralen med en rättsligt reglerad listning. Och att ha separata system för digitala kontakter och annan vård är inte långsiktigt hållbart, nätläkarnas verksamhet måste därför integreras i ett reformerat vårdval”, skriver särskilde utredaren Göran Stiernstedt med flera på DN Debatt.

”På tisdag fyller Kina 70 år. Landet har blivit världens första ekonomiskt framgångsrika statskapitalistiska diktatur. Sverige har aldrig fullt ut tänkt igenom vår relation till det nya Kina. Det är hög tid nu”, skriver Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark och partiledare Ulf Kristersson på Di Debatt.