Svepet: Ukrainskt passagerarplan med 176 ombord kraschade i Iran

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svenska soldater oskadda

Under natten attackerades flera amerikanska mål i Irak. Amerikanska försvarshögkvarteret har bekräftat att mål i Ayn Al-Asad och Erbil har träffats. De svenska styrkorna befinner sig på militärbasen Taji, som enligt Försvarsmakten också har attackerats, skriver TT.

– De har varit beskjutna under kvällen men det finns inte någon skada varken på personal eller materiel, säger Magnus Lindstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten till TT vid 02-tiden.

Falska poliser slog till igen

Ytterligare tre äldre personer har under tisdagskvällen kontaktats av personer som uppgett sig vara poliser, skriver Sydsvenskan. I ett av fallen lyckades personerna lura en av de äldre kvinnorna och åkte därefter hem till kvinnan och stal hennes kontokort, rapporterar Sydsvenskan.

Ukrainskt flygplan kraschade i Iran

Ett Boeing 737 med 176 passagerare har kraschat i närheten av Teherans flygplats under morgonen. Planet skulle ha lyft vid 05.15 på onsdagsmorgonen lokal tid men fattade eld i luften, enligt uppgifter från overifierade bilder.

Enligt ukrainska myndigheter omkom alla passagerare.

Boeing skriver på Twitter att de känner till rapporterna om flygkraschen och samlar in mer information om händelsen.

Iranska attacker mot amerikanska baser

Minst ett dussin ballistiska robotar avfyrades mot två militärbaser med amerikansk närvaro i Irak.

Attacken ska ha varit en hämnd från Iran för den döde toppgeneralen Qassem Soleimani, enligt iranska uppgifter.

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skriver på Twitter att attacken är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags. "Irans hämnd har inletts", skriver Fars, rapporterar TT.

"Allt är bra! Raketer skjutna från Iran mot två militära baser i Irak. Vi utvärderar skadorna just nu. Så långt, allt väl! Vi har världens överlägset mest kraftfulla och utrustade militär! Jag kommer att göra ett uttalande onsdag morgon.", skriver president Trump på Twitter.

 

DEBATT

"S - Agera om ni vill begränsa invandringen"

”Socialdemokraternas migrationspolitik är som en chokladask – man vet aldrig vilken smak man kommer få. Ena stunden är det statsminister Stefan Löfven som inte bygger några murar, i nästa stund är det före detta ministern Aida Hadžialić som vill snegla mot Danmark.", skriver Sverigedemokraternas Jonas Anderssonriksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (SD) i Aftonbladet Debatt.

”Beslut att korta trötta elevers skoldagar tas allt för lättvindigt

”Alla ni som sitter i möten kring barn som inte går i skolan, och beslutar om att förkorta skoldagen till 1 timme per dag och att eleven ska gå tre dagar i veckan – är ni beredda att vara i det här barnets kläder när det hamnar i utanförskap?” , skriver psykologen den tidigare särskilda utredaren Malin Gren Landell på DN Debatt.

”Ta bort orättvisorna i cancervården nu”

”Under de senaste åren har flera livsavgörande cancerläkemedel tagits fram, men introduktionsprocessen i Sverige är orimligt långsam. Den process som i genomsnitt tar drygt två månader i Danmark, tar ibland upp till tre år i Sverige.”, skriver företrädare för tre patientorganisationer på SvD Debatt.