Svepet: Unga kriminella kan få livstid, avgift på elsparkcykel och nya Covid-fall

Text: Redaktionen

Bild: Björn Larsson Ask/ SvD/ Scanpix

Skärpta straff för unga kriminella förbereds

Unga kriminella har enligt en uråldrig princip dömts till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år, rapporterar Svenska Dagbladet. Men för grova brott kommer den principen att försvinna 2022, om regeringen för gehör för sitt nya förslag. Förslaget innebär vidare att unga som fyllt 18 ska kunna dömas till livstid. 300 nya fängelseplatser krävs, enligt bedömningen.

Malmö vill ta avgift av uthyrare av elsparkcykel

Malmö kommun vill göra ett tillägg till den lokala ordningsstadgan och tvinga uthyrarna att betala en summa för varje elsparkcykel som hyrs ut. Men om det är juridiskt möjligt återstår att se, rapporterar SVT. På Transportstyrelsen är man osäker, men Anders Schönström, S, ordförande för tekniska nämnden i Malmö är beredd att driva frågan.

Flera latinamerikanska ledare har Covid-19

Ytterligare två sydamerikanska toppolitiker – från Bolivia och Venezuela – har testas postivt för Covid-19, alltså samma vecka som Brasiliens president tillkännagav att han hade drabbats av viruset: Bolivias interimspresident Jeanine Anez och Diosdado Cabell, Venezuelas andreman och ledare för Socialistpartiet, rapporterar Sveriges Radio.

DEBATT

“Fortsätter Polen på vägen mot en “illiberal” demokrati och garanterade mänskliga rättigheter, kommer unionen att behöva sätta ned foten en gång för alla.” Dagens Nyheter anser att EU-bidragen till landet ska kunna strypas.

"Att smittans följder varierar väldigt över landet kan inte lokalpolitiker ensamma lastas för. Därför bör regering och riksdag stötta de hårdast utsatta kommunerna och regionerna extra. Med bidrag och lättnader.” Moderata finansborgarrådet Irene Svenonius får stöd från Expressens ledarsida.