Svepet: USA återvänder till norra Syrien – trots Trumps löfte

Text: Redaktionen

Bild: TT

SR Ekot skriver att Apotekstjänst utreds för att ha tappat bort tusentals doser av narkotikaklassade läkemedel. Företaget har varit i blåsväder den senaste tiden efter deras inblandning i materialbristen på sjukhus, som Fokus skrivit om. Men förutom att förse sjukhus med material så har apotekstjänst dosdispensering åt flera regioner i sin portfölj. Läkemedelsverket upptäckte att det saknats tabletter under en inventering 2016, och sen dess har det upprepats. Ärendet är fortfarande öppet.

Dom mot NMR demonstranter

Idag kommer domen mot femton NMR demonstranterna som står åtalade för bland annat hets mot folkgrupp under de våldsamma demonstrationerna utanför bokmässan i Göteborg 2017. Tingsrättens dom i målet kan bli rättspraxis då åklagaren har yrkat att den så kallade tyrrunan, kläder tal och slagord utgjort hets mot folkgrupp.

Utrikes

Amnesty rapporterar att Turkiet under flera månader tvingat flyktingar tillbaka in i pågående konfliktzoner. Enligt intervjuer med flyktingar som Amnesty genomfört har turkisk polis slagit och hotat dom för att de ska skriva på dokument där de ber om att återvända till Syrien.

– Att Turkiet hävdar att flyktingar från Syrien väljer att återvända rakt in i konflikten är farligt och oärligt. Vår research visar snarare på att människor har blivit lurade eller tvingade att återvända, säger Amnestys utredare Anna Shea i ett pressmeddelande.

USA återvänder också och går tillbaka in i norra Syrien trots Donald Trumps löfte om deskalering av militär närvaro och tillbakadragandet av trupper i området. Nu skriver The Guardian att USA kommer gå in med stridsvagnar och andra tunga pjäser för att skydda oljefälten i Syrien, efter att det kommit flera rapporter om att IS krigare flytt från fängelser under de senaste veckornas konflikt. Oljefälten var strategiskt och ekonomiskt viktiga för terrorgruppen IS frammarsch i Syrien för ett par år sedan.

Debatt

Det svenska mammografiprogrammet var banbrytande och har sedan det infördes på 90-talet bidragit till att överlevnaden i bröstcancer har fördubblats. Nu, två decennier senare, visar svensk forskning och ny kunskap att det är hög tid att uppgradera till bröstcancerscreening 2.0. Vi vill att det införs nya rutiner där undersökningen skräddarsys utifrån varje kvinnas sammantagna risk för bröstcancer, skriver flera debattörer på SvD Debatt.

Antalet bedrägeriförsök som vi hanterat hittills i år är fler än dubbelt så många som under hela 2017. Utvecklingen går i hög fart åt fel håll, och den måste bromsas nu. Samarbete och samordning är nödvändigt, och samhället kan inte vänta med att agera tills situationen är väsentligt värre än i dag, skriver företrädare för Klarna på DN Debatt.

Nya transporttekniker minskar nyttorna med höghastighetsbanor. Nya stambanor för höghastighetståg kan stå färdiga först år 2045. Tills dess är det möjligt att hela fordonsflottan är fossilfri, eldriven och till stor del självkörande. Svenska företag står beredda att investera miljardbelopp för att skyndsamt producera lastbilar som genom olika tekniker går på el, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare på DI Debatt.