Utrikesåret 2017: Trump, Terror och Twitterrevolution

Text:

Bild: TT

Januari

En amerikansk underrättelserapport pekar ut Rysslands Vladimir Putin som ansvarig för cyberattackerna i USA under presidentvalet 2016. Tillträdande president Donald Trump verkar inte nämnvärt upprörd, åtminstone inte över det. I ett av sina sista beslut förkortar avgående president Barack Obama straffet för armésoldaten Bradley Manning, numera Chelsea Manning, som 2013 dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt sekretessbelagda handlingar. Hon släpps i maj. I Istanbul dödas 39 personer och minst 40 skadas i en terrorattack mot en nattklubb på nyårsnatten. Fem personer skjuts ihjäl av en Irakveteran på en flygplats i Florida den 6 januari. Sex människor dödas av en skytt i en moské i Québec den 30 januari. Donald Trump sätter tillfälligt stopp för flyktingmottagandet och försöker stänga de amerikanska gränserna för inresande från sju i huvudsak muslimska länder. Mark Rutte, den holländska premiärministern, låter trycka annonser med budskapet »Bete er normalt eller åk härifrån«, riktat till invandrare. Ett hundratal migranter drunknar utanför Libyen. Adama Barrow, som utbildat sig till fastighetsmäklare i London, blir president i Gambia. Anthony Armstrong-Jones, Lord Snowdon, fotografen som i 18 år var gift med Elizabeth II:s syster, prinsessan Margaret, dör i Kensington. Han hinner därmed inte se sig själv porträtteras i andra säsongen av Netflixserien »The Crown«. Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att det är bättre att lämna EU utan en överenskommelse, än att göra det med en dålig överenskommelse.

Februari

»Se vad som hände i Sverige i går kväll« säger president Trump i ett tal den 19 februari. Det får de flesta svenskar att undra vad de missade den 18 februari. Kim Jong-nam, Kim Jong-ils äldste son och den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-uns halvbror, giftmördas på flygplatsen i Kuala Lumpur av två kvinnor som påstår att de trodde de uppträdde för dolda kameran. I den första av vad som ska bli en serie av avskedanden och avhopp från vita huset avgår den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Mars

President Trump undertecknar en ny order om inreseförbud för medborgare i vissa länder, efter att den första ordern stoppats i domstol. Chuck Berry dör, 90 år gammal. Försöket att avskaffa Obamacare in USA misslyckas. Högerliberala VVD förblir största parti i valet i Nederländerna. PVV, Geert Wilders parti, ökar måttligt. Fem personer dör när en attentatsman kör på människor på Westminster Bridge i London och sedan knivhugger en polisman utanför parlamentsbyggnaden. Över 200 migranter drunknar utanför Libyens kust. Storbritannien lämnar den 29 mars in den formella begäran om att lämna EU.

April

Turkiets president Erdogan vinner folkomröstningen som ger honom större makt. Den sista levande personen som föddes under 1800-talet, Emma Morano, avlider 117 år gammal. Den amerikanska militären släpper för första gången en MOAB, Massive Ordnance Air Blast, eller populärt Mother Of All Bombs. Den nästan 10 ton tunga bomben uppges döda 94 IS-soldater i Afghanistan. Runt 100 människor dör i en giftgasattack i Khan Sheikkun i Syrien. Sexton personer dör i ett självmordsdåd i tunnelbanan i S:t Petersburg. I Egypten dödas 47 kopter av två självmordsbombare från IS. Över 8 000 migranter räddas på Medelhavet.

Maj

Emmanuel Macron väljs till Frankrikes president, efter att ha frigjort sig från etablerade partier. Runt om i Europa tar etablerade partier det som ett tecken på att populismen är på väg att trängas tillbaka. Valet slår rekord i blankröster. Över 150 länder och runt 300 000 datorer drabbas av en hackerattack som amerikanska underrättelsekällor i december tillskriver Nordkorea. President Trump avskedar FBI-chefen James Comey. Irans president Hassan Rohani väljs om. Roger Moore dör, 89 år gammal. Tjugotvå personer, många barn, dör när en självmordsbombare utlöser sin sprängladdning i Manchester Arena under en konsert med Ariana Grande. I Egypten skjuts 28 kopter ihjäl. Drunkningar i hundratal fortsätter utanför Libyens kust. Kriget i Yemen skapar en akut situation för stora delar av befolkningen.

Juni

Emmanuel Macrons hastigt bildade rörelse La Republique en marche får 308 av 577 mandat i det franska parlamentet. Helmut Kohl, Tysklands förre förbundskansler vars favoriträtt var Pfälzer Saumagen, eller suggmage, dör 87 år gammal. Jussi Halla-aho väljs till partiordförande för Sannfinnländarna, vilket leder till partisplittring. USA hoppar av Parisavtalet mot klimatförändringar, men ingen verkar vara säker på vad det betyder eller om det betyder något särskilt. Saudiarabiens kung Salman utser sin son Mohammed bin Salman, MBS bland sina vänner, till kronprins. Den brittiska premiärministern Theresa Mays plan att stärka sitt grepp över underhuset misslyckas och de konservativa förlorar istället sin majoritet i det snabbutlysta valet. Ett 24-våningshus i London, Grenfell Tower, brinner och 71 personer omkommer. Åtta personer dör när tre attentatsmän kör på gångtrafikanter på London Bridge i London och sedan attackerar förbipasserande med knivar. En man dödas och tio personer skadas när en skåpbil kör på dem utanför moskén i Finsbury Park i London. IS erkänner sig besegrad i Mosul, påstår Iraks premiärminister, efter att terrorgruppen sprängt al-Nurimoskén.

Juli

President Trumps pressekreterare Sean Spicer säger upp sig när Anthony Scaramucci utses till kommunikationschef. Scaramucci hinner inte formellt tillträda förrän han får sparken av general John Kelly, som tillträtt som Vita husets stabschef efter att Trump sparkat Reince Priebus. Emmanuel Macron kallar det franska parlamentets båda kamrar till Versailles och meddelar att han tänker skära bort en tredjedel av dem. Om de inte godkänt förslaget inom ett år tänker han utlysa folkomröstning. Nordkorea säger sig ha genomfört en lyckad provskjutning av en interkontinental robot. Brasiliens förre president Lula da Silva döms till 9,5 års fängelse för korruption. Ryssland utvisar 755 amerikanska diplomater som svar på sanktionspolitiken.

Augusti

»Eld, ursinne och, uppriktigt sagt, en kraft vars like världen aldrig tidigare skådat« kommer att drabba Nordkorea om landet gör verklighet av hoten mot Guam, säger president Trump. Hans chefstrateg Steve Bannon lämnar Vita huset. Kofir Annan, tidigare generalsekreterare i FN rapporterar om det allvarliga läget för rohingyer i Burma. Kenyas valkommission meddelar att president Uhuru Kenyatta valts om. Resultatet ifrågasätts och upphävs senare. Runt 30 personer skadas och en kvinna dör under oroligheter i Charlottesville, Virginia, USA vid en högerextrem manifestation. Fjorton människor dör och 100 skadas när en skåpbil Kör in i folksamlingar på paradgatan Ramblas i Barcelona.

September

Nordkorea säger sig ha provsprängt en vätebomb. En fettpropp som väger 130 ton hittas i avloppssystemet i Whitechapel, London. Erna Solberg, partiledare för norska Høyre kan sitta kvar efter valet, men får svårt att bilda regering. Angela Merkel vinner valet i Tyskland, men får svårt att bilda regering. FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver det som sker med rohingyerna i Burma som etnisk rensning. Fredspristagaren och Burmas statskansler Aung san Suu Kyi håller tal till nationen, utan att kritisera militären. Orkanen Irma sveper över Karibien och USA med svår förödelse som följd. Emmanuel Macron håller ett två timmar långt tal om Europa på Sorbonneuniversitetet. Theresa May håller ett tal om Brexitstrategin i Florens. Delar av hennes regering föregriper henne med alternativa budskap. En hemgjord bomb fattar eld på tunnelbanan i Londons Parsons Green och 30 skadas. Playboys grundare Hugh Hefner dör.

Oktober

Det blir ja i folkomröstningen om självständighet i Katalonien, men många låter bli att rösta. När Katalonien utropar självständighet upphäver den spanska staten regionens självstyre. Kenya håller nytt presidentval och Uhuru Kenyatta vinner stort, eftersom hans konkurrent Raila Odinga bojkottar valet. Världshälsoorganisationen WHO utnämner Zimbabwes president Robert Mugabe till goodwill-ambassadör, men tar tillbaka utnämningen. New York Times publicerar påståenden om att filmproducenten Harvey Weinstein sextrakasserat skådespelerskor i decennier. Skådespelerskan Alyssa Milano föreslår på Twitter att alla kvinnor som blivit trakasserade ska berätta om det under hashtaggen »metoo«. Blandrashunden Nemo, som tagits omhand av presidentparet Macron, kissar i den öppna spisen i presidentpalatset i Paris under en tv-intervju. Över 200 dör i ett bombdåd i Mogadishu. Åtta dör och elva skadas i ett terrordåd i New York. I Las Vegas dödas 58 och fler än 500 såras när en man öppnar eld med automatvapen från ett hotellfönster mot en utomhuskonsert. Den katalanske separatistledaren Puigdemont flyr till Bryssel. Österrike förbjuder heltäckande slöjor.

November

Saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman sätter konkurrenter om makten, många miljardärer, i husarrest på ett lyxhotell. Robert Mugabe tvingas avgå och hans hustru tillåts inte ta över. Katrín Jakobsdóttir, partiledare för Vänsterpartiet - de gröna, blir Islands statsminister. Krigsförbrytaren Slobodan Praljak tar sitt liv inför publik när tribunalen i Haag meddelar sin dom. Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår under ett besök i Riyadh, men återvänder sedan och tar tillbaka avgången. Drottning Elizabeth II och prins Philip firar sin sjuttioåriga bröllopsdag. Minst 75 dör vid ett IS-dåd i Dayr al-Zawr i Syrien. I Sutherland Springs i Texas, USA, dör 25 personer i en masskjutning. I Sinai dödas 305 människor i en attack mot en moské. Påven besöker Burma och manar till respekt för mänskliga rättigheter. Burma och Bangladesh skriver under ett avtal om att rohingyer ska få återvända till Burma. Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU når inga resultat.

December

På grund av systematisk doping får ryska idrottsmän bara delta i vinter-OS i Pyeongchang under OS-flagg, beslutar IOK.  Den amerikanska ambassaden i Israel ska flyttas till Jerusalem, meddelar president Trump. Storbritannien och EU kommer först överens, sedan inte, sedan är de överens igen, åtminstone om att fortsätta förhandla. Världens första specialiserade sjukhus för kameler öppnar i Dubai. USA:s högsta domstol säger till slut ja till inreseförbudet för medborgare i sex huvudsakligen muslimska länder. Kriget mot IS i Irak är över, säger landets premiärminister Haider al-Abadi. Demokraten Doug Jones vinner oväntat fyllnadsvalet till senaten i amerikanska Alabama, efter att motståndaren Roy Moore anklagats för sexuella trakasserier. Jemens expresident Ali Abdullah Saleh dödas när han försöker fly till Saudiarabien. I Australien legaliseras samkönade äktenskap. Den franske sångaren Johnny Hallyday dör, 74 år gammal. Brittiskan Christine Keeler, 75, känd från den legendariska Profumoaffären avlider. »Jag kan inte komma på någon annan som har varit huvudperson i tre musikaler, säger hennes advokat. President Trump noterar sin största framgång, när hans skattereform går igenom kongressen. EU varnar Polen för att landet bryter mot grundläggande demokratiska principer och riskerar repressalier. Skogsbränderna i Kalifornien, som leder president Trump till att utlysa katastroftillstånd i hela delstaten den 8 december, fortsätter.

Läs mer årskrönikor av Fokus:

Politik

Lokalpolitik

Utrikes

Kultur

Vetenskap

Bråken