Aftonbladets tonårsattack ledde till ilska – från alla

Aftonbladets ledarredaktion hade ett par tuffa timmar under den pågående regeringskrisen. En tweet ledde till mothugg från alla håll.

Text:

Bild: TT

Aftonbladets ledarredaktion har konsekvent varit emot det man kallar för kaos i den pågående regeringskrisen. Vänsterpartiet borde inte försätta Sverige i kris mitt i en pandemi, har varit budskapet. Man fick som bekant inget gehör. Löfven avsattes och för ledarredaktionen blev det några tuffa timmar, särskilt för den vikarierande ledarskribenten Lina Stenberg.

»Visst spelar Dadgostar rollen som obstinat tonåring ganska bra. En som får revoltera och smälla i dörrar ena dagen och kräva en utsträckt hand från pappa S den andra«, twittrade hon och fick helt väntat mothugg från precis alla håll. Vänsterpartisterna tyckte att hon uttryckte sig misogynt. Lina Stenberg valde då inte att backa, utan gick ut ännu hårdare i en uppföljande tweet:

»Anspelar på att V agerar omoget och allt handlar om att jag som kvinna inte får skriva så. Men när jag skriver så om Ebba Busch eller Annie Lööf då applåderar ni? Sorry att jag inte förstår logiken men visst nu har ju Dadgostar ställt V och S på olika sidor.«

I och med det fick hon också liberala och borgerliga väljare emot sig. Den tidigare liberala ledarskribenten och nuvarande DN Kultur-kolumnisten Elsa Kugelberg konstaterade att »Aftonbladets ledare har hållit på så här eller värre under hela pandemin«.

Lina Stenberg insåg ganska snabbt sitt misstag och raderade båda inläggen innan hon bad om ursäkt.

»Skrev en tweet i affekt om Vänsterpartiet och Dadgostar som jag inser var över gränsen. Ber om ursäkt och hoppas att lugnet får lägga sig efter förmiddagens dramatik.«

Lugnet lade sig inte. Eftersom alla partier i riksdagen är mer eller mindre förbannade på varandra kommer debatten ledarsidorna emellan att fortsätta i allt annat än ett nedskruvat tonläge.