Stordalen i storbråk om skyskrapa i Göteborg

Att Folkets Hus i Göteborg har låtit bygga ett skyskrapshotell med namnet Draken har varit känt sedan länge. Men nu rasar göteborgarna över det hotade kulturlivet när den närliggande Folkteatern hotas med stängning.

Text:

Bild: Wikicommons

I höghusfeberns Göteborg reser sig sedan en tid stålskalen mot skyn. Överallt. Diskussionsforum på nätet fylls av åsikter: "Draken tycker jag är riktigt jävla snygg. Våghuset gillar jag inte alls, resten är väl ok. Kul hur som helst att det byggs högt i centrala stan.", skriver en. "Byggnaden ser lite ful ut men det är en bra grej att vi bygger högt. Vi behöver mer utrymme mer centralt, och att bara ha fyravåningshus hjälper inget", svarar någon. "Älskar att gå i stan och se höghusen ovanför träden. Fin känsla", berättar en tredje.

En fjärde tycker att "hela Första Långgatan är förstörd".

Göteborgs-Postens arkitekturskribent Mark Isitt förklarade redan häromåret att allt egentligen var följdriktigt, att det rimmade med lokalhistorien: "Göteborgare gillar stora grepp. Har alltid gjort. Ända sedan Gustaf II Adolf ställde sig uppe på just Otterhällan och pekade med sin falkenerarhandske, ´Här skola staden byggas.´ Medan Gamla stan i Stockholm växte fram organiskt, i myrsteg, är Göteborg en utopi i ett träsk, planerad i ett svep av samma holländare som tidigare hade dragit upp stadsplanen för New Amsterdam på Manhattans sydspets. Sådant ger självkänsla. Och självhävdelsebehov. Och då finns det ingen bättre byggnadstyp än höghuset, med allt vad den symboliserar i form av mod, makt och pengar."

De senaste veckorna har just höghusens mod, makt och pengar hamnat i centrum för mycket vrede.

Att Folkets Hus skulle bygga ett högt hotell med namnet Draken har varit känt sedan en tid. Folkets hus på Järntorget i de eleganta, folktäta och köpstarka områdena i Linnéområdet. Det som stod färdigt 1951, och som, med Mark Isitts ord varit hamnstaden Göteborgs "rosenröda hjärta, arbetarrörelsens allraheligaste, den folkliga pendangen till bourgeoisiens Götaplats."

Hjalmar Branting och Olof Palme finns på varsin sockel utanför huset.  

Folkteatern ekonomisk förening tog över driften av teatern från Folkets hus 1951. I mitten på 1970-talet, påminde Göteborgs-Postens Michaela Karlén och Maria Domellöf Wik i en klargörande sammanfattning av upphovet till den uppblossande striden, blev Lennart Hjulström teaterchef. Han satsade på nyskriven svensk arbetardramatik baserad på författare som Moa Martinsson. Teaterns blev en av landets mest intressanta scener. Sveriges främste dramatiker Lars Norén lämnade år 2009 Stockholm för att bli konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg, som samtidigt renoverades pietetsfullt. År 2010 registrerade Folkets hus namnet Hotell Draken AB.  Man planerade att bygga ett hotell och öppnade en restaurang och foajébar med namnet Folk, som blev populär. År 2017 meddelade Folkets hus att man inte hade råd. Den norske hotellkungen Petter Stordalen nappade och började bygga Clarion Hotel Draken, 33 våningar högt med 453 rum. Med biografen i Folkets hus som en del av hotellet. Stordalen sa att han ville göra Draken till Las Vegas, och att Jill Johnson skulle inviga scenen med "Simply The Best":

Folkets hus Göteborg lämnade folkrörelsen Folkets hus och blev en renodlad fastighetsägare.

I oktober 2022 meddelade fastighetsägaren Folkets hus Folkteatern att hyran skulle höjas kraftigt när det nuvarande hyresavtalet går ut 2025. Folkteatern svarade att man inte hade råd. Vd:n för fastighetsägaren Folkets hus, Mats Arnsmar svarade: "vi har inte råd att ha en teater här som inte kan betala hyran".

I december meddelade Fastighetsägaren Folkets hus att Folkteaterns stöd från Västra Götalandsregionen kunde vara olagligt. Regionens kulturnämnd tillbakavisade påståendet. Fastighetsägaren Folkets hus ansåg också att Folkteatern och restaurangen Folk sysslade med livekonserter, releasefester och "nattklubbsverksamhet" som stred mot hyresavtalet. Mats Arnsmar, sa att det fanns "risk" att Clarion Hotel Draken, som öppnar 2023, "störs". Han sa att man inte kunde ha den typen av verksamhet i lokalen "för då får vi bekymmer i andra änden så att säga."

En protestlista mot Fastighetsägaren Folkets hus agerande samlade över 14 000 underskrifter. Man krävde att Folkets hus skulle få vara som det varit, ha sin restaurang, sin bar, sin livescen och sin populära nattklubb. En stor demonstration hölls på fjärde advent. Arnsmars uttalade om att hotellverksamheten riskerade att störas spreds. Ilskan riktades mot Hotell Draken och Petter Stordalen. Hotellets Facebook-sida fylldes med kommentarer: "Sorgligt att se hur nya Draken vill kväva det närliggande kulturlivet".

"Draken Live blir stadens fortsatta givna kulturscen... Det är ren slump att Folkteatern ska vräkas, va?"

"Samtidigt vill ni döda Folkteatern för att de väsnas för mycket! Göteborg har blivit staden där kultur kommer för att dö, och här har vi dess bödel."

Petter Stordalen svarade:

"Skulle Nordic Choice vara rädda för hög musik och glada människor hos grannen? Skulle inte tro det. Vi har naturligtvis inte framfört några krav som negativt skulle påverka Folkteaterns verksamhet".

De andra höghusbyggena runt Järntorget fortsätter sin marsch mot de decembergrå skyarna. Febern fortsätter också att stiga.