Veckans bråk: Biblioteksgrälet

Text:

»Kraven på tysta bibliotek är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt«, skrev Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert i en artikel på SvD Kultur. Det var en replik på debatten om hur bibliotekslugnet kapas av stökiga ungdomsgäng. Mogert menade att det egentligen handlade om att driva ut sådana som han själv från »bokens­ mausoleum«, de »ovärdiga«, som inte har med sig läsandet hemifrån. »Allt detta hade varit lätt att vifta bort om det hade varit någon annan som skrivit det.

Men Mogert är kulturborgarråd (S) i Stockholm och ansvarig för just biblioteken«, svarade den liberala journalisten och ledar­skribenten Paulina Neuding.

Även DN:s Erik Helmerson gav sig in i debatten: »Skulle inte den unge Roger Mogert vara välkommen till »ett rum för de redan frälsta att tillbe boken«, som han skriver? Jo, förutsatt att han inte säljer knark där, kastar böcker eller kallar bibliotekarien för hora. Roger Haddad (L) undrade vilken planet kulturborgarrådet kom ifrån. Expressens ledarsida föreslog att en staty av Mogert i skamvrån skulle turnera mellan stadens bibliotek.

I måndagens »Aktuellt« stod de så öga mot öga, Roger Mogert och Paulina Neuding. »När politiker konfronteras med sina egna misslyckanden angriper journalister med främlingsfientlighet, klassförakt och att vi har en agenda, då är det otroligt allvarligt«, sa Neuding. »Jag har sagt att det finns en främlingsfientlig underton och det står jag för. Det är fokus på förort och invandrarkillar«, svarade Mogert.

Sista ordet i debatten, för den här gången, kom från UNT. Med rubriken »En obegriplig debatt« fångade ledar­redaktionen sannolikt känslan hemma i tv-sofforna när lugn och ro på bibliotek blivit politik.