Veckans bråk: Cancelkultur i KD?

Sveriges Radios upprepade felöversättning av Ebba Busch fick KD att hota med bojkott.

Text:

Bild: Stefan Jerrevång / TT

Ebba Busch håller Veckans Bråk-redaktionen sysselsatt för tredje veckan i rad. KD-ledarens famösa fråga efter påskupploppen har nu eskalerat till en konfrontation med självaste Sveriges Radio. 

Konflikten började med att Radio Sweden i sina sändningar på flera språk felaktigt hävdade att Busch undrade varför det inte fanns 100 skadade muslimer efter kravallerna – i stället för ”islamister”, som var det ord hon använde. Felöversättningen ”går i linje med dem som vill påstå att den islamistiska ideologin är samma sak som religionen islam”, menade lyssnaren Ghiath Al Bitar, som anmälde den arabiskspråkiga sändningen till Medieombudsmannen.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren trodde inte att SR:s ordval var en slump: ”Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system.” Han krävde ett möte med Sveriges Radio för att diskutera felaktigheterna. Men Ekot-redaktionen, som ansvarar för alla nyheter oavsett språk, tackade nej. Då kokade Kullgren över. ”Om SR inte vill föra denna dialog med oss, så måste vi av naturliga skäl överväga vår medverkan på partiledarnivå vid Sveriges Radios valintervjuer”, skrev han på Facebook.

Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz tyckte det vore tråkigt om Ebba Busch inte ställer upp i partiledarutfrågningar inför valet. Dock inte så tråkigt att det är värt att ett möte med KD-ledningen. ”Det handlar om att skydda oss mot partipolitiska påtryckningar”, sa han till Aftonbladet.

Stig-Björn Ljunggren, politisk redaktör för Sydöstran (S), höll visserligen med om att ett möte med KD vore en dålig idé, men han var annars inte imponerad av Wolf-Watz krishantering. ”Det är ju ingen som tror att det här är ett misstag”, sa Ljunggren i God morgon världen i P1. ”Om han ska ha något möte så kan han ha det med en arbetsförmedlare.”

***

Läs fler Veckans bråk: