Veckans bråk: Den samiska kvinnan på Instagram

Text: Redaktionen

Bild: TT (obs! montage!)

Veckans mest förvirrade bråk började med att Girjas sameby vann ensamträtt till att upplåta jakt på småvilt och fiske i same-byns område. Den miljöpartistiska EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke firade samebyns juridiska seger med att lägga upp en bild på en kvinna, klädd i kolt som gjorde fredstecknet: »Ja men JA!!«, skrev hon glatt.

Bilden är inte oproblematisk. I alla fall inte enligt den mycket aktiva och ibland något slängiga högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell som såg bilden och direkt anklagar den tidigare demokratiministern för så kallad kulturell appropriering, att exministern ska ha anammat den samiska kulturen utan att ha någon koppling till minoritetsgruppen och utan att visa respekt för den samiska kulturen.

Men är det verkligen Alice Bah Kuhnke på bilden? Nej, ser alla som vet hur Alice Bah Kuhnke ser ut. Tveksamt, säger journalisten Emanuel Karlsten som  ifrågasätter Weidmo Uvell.

Uvell håller fast vid att det minsann är exkulturministern eftersom hon inte har skrivit något annat i sitt inlägg. Emanuel Karlsten går direkt till källan och frågar Bah Kuhnke om det är hon på bilden.

»Sorry, måste fråga: Är det du på bilden! Ser så olikt ut dig!«, skriver han.

Bah Kuhnke svarar med ett skratt att det inte är hon på bilden. Strax därefter inser hon att frågan är allvarligt menad. »Mycket har jag hört och blivit anklagad för men detta hamnar helt klart tio i topp«, skriver hon.

Karlsten tycker ändå att hon har gjort fel, som lagt upp en bild på någon annan utan att skriva vem det är på bilden eller åtminstone skriva att det är »en kompis på bild eller liknande«.

Bah Kuhnke delar inte den uppfattningen. Uvell kritiserar återigen ministern för att vara otydlig på internet. Miljöpartiets presstjänst börjar gå i svaromål men orkar till slut inte mer.

Bråket lämnas därhän i oenighet om vilka bilder man bör ladda upp på Instagram.