Veckans bråk: Dragkampen om arbetsrätten och den rätta Putinbilden

Text: Lennart Frykskog

Bild: TT

Minns ni Ansvarskampen? S och M tävlade i stram finanspolititik. Anders Borg och Magdalena Andersson stramade upp sig och tog ansvar. Rikets finanser håller man hårt i.

I coronatider kräver ingen stram finanspolitik, det vore oansvarigt. Men mycket annat går att bråka om, även mellan januaripartier: arbetsrätten exempelvis.

Häromdagen attackerade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Liberalernas stöd till utredarens nya förslag. “Oseriöst”, sade Nordmark. ”Respektlöst” av Nordmark, kontrade Gulan Avci, L:s arbetsmarknadspolitiska person.

Korta vänster- respektive högerkrokar alltså.

Till bråket hör att både Nordmark och Avci vill hedra januariavtalet (intentionerna i alla fall) och hoppas att fack och arbetsgivare ska lösa brå… förlåt frågan åt partierna.

En annan bråkstake är Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev som i dagens DN läxar upp svenska medier för rapporteringen om den kontroversiella omröstningen i Ryssland, som gör det möjligt för Putin att hänga med i toppen ett bra tag till.

Vilket är bra. Putin är pålitlig, seriös och påläst kan Tatarintsev berätta för alla som inte förstått det än.

En som uppenbarligen inte förstått är Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg. Varför springer SVT Putins ärenden? lyder rubriken. Bakgrunden är att TT och SVT sprider en nyhet om “efterlängtade ekonomiska satsningar och omvälvande grundlagsändringar“ som möjliggör för president Vladimir Putin att stanna vid makten.

Leve den fria – och ansvarsfulla – journalistiken.