Veckans bråk: Kokain och go’fika

Efter att Aftonbladet spårat knark  på gästtoaletter hos fyra av riksdagspartierna prövade några humor som motattack.

Text:

Bild: TT

En ny mediagenre  är  född: servettjournalistiken. Detta efter att Aftonbladet genom så kallade kokainservetter spårat knark  på gästtoaletter hos fyra av riksdagspartierna: L, V, S och SD. 

”Helt sjukt”, sa Ebba Busch. Magdalena Andersson höll för en gångs skull med henne: Det här är ”väldigt, väldigt allvarligt”. Jimmie Åkesson  sa i Ekot att det ”skulle vara fullt rimligt” att drogtesta hela riksdagen. 

”Det finns alltid något komiskt i hycklare som avslöjas. Därför har det varit svårt att inte skoja om 'snö'-kaos i riksdagen”, skrev Mattias Svensson i SvD, för att sedan avfärda drogtest – förespråkat även av Leif GW Persson – som meningslös repression. 

Skojade gjorde man också i centern. Partiets EU-presschef Dan Edström twittrade att på C-toaletterna ”hittades enbart tydliga spår av pärlsocker, starka bevis på ett missbruk av så kallat gofika." Och Muharrem  Demirrok förklarade i SVT att på centerfester äter man pizza och spelar teve-spel. 

Även Nooshi Dadgostar prövade humor; kombinerad med att i Donald Trumps anda gå till motattack mot journalisten: 

”Jag skulle ju uppskatta om till exempel Aftonbladet själva kontrollerade  alla sina toaletter och sina anställda. /…/ Skulle inte det vara roligt?” 

Alexandra Pascalidou höll sig för skratt på twitter: ”Det är allvarligt. Inte minst med tanke på att det göder gängkriminaliteten.” Och David Lagercrantz utdömde i Expressen V-ledarens svar som ”djupt ovärdigt”. Det ingav en ”obehaglig känsla av hyckleri: Jag fördömer gärna knarket där ute, men inte i våra egna lokaler.” 

”Dags att växa upp, Dadgostar”, löd rubriken. 

***