Veckans bråk: Kulturkvinnorna som blev ett köttberg

"Medelklassens kvinnor är de nya maktgubbarna på parnassen, köttberget". Det skrev Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson nyligen. Reaktionerna i den svenska kultureliten lät inte vänta på sig.

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT / Magnus Andersson/TT

Aftonbladets kulturchef (tillika Fokus medgrundare) Karin Pettersson skrev nyligen om tillståndet i den svenska kulturvärlden. Litteratur av, om och för kvinnor i medelklassen hyllas för närvarande på kultursidorna, hävdade hon och drämde till med storsläggan:

”Medelklassens kvinnor är de nya maktgubbarna på parnassen, köttberget. En ny jätteproppen Orvar fast nu snarare med namnen Karin/Åsa/Anna som bräker och vältrar sig i gamla oförrätter, skriver om relationer, skönhetsingrepp och väninnemiddagar och tycker att de förtjänar allt för att de (vi) minsann har fått kämpa. Som samtidigt och därmed inte längre ser vilka röster som inte hörs.”

Texten fungerade nog ungefär som det var tänkt; som en fackla i en vanskött gasoldepå. Alla intellektuella som någonsin fått en rad tryckt på  en kultursida kände sig tvungna att gå i svaromål. Göteborgs-Postens idé- och kritikredaktör Sanna Samuelsson tyckte att Pettersson har fel och pekade på att den svenska litteraturen är mindre vit än någonsin.

Litteraturkritikern Annina Rabe ansåg i Expressen att Karin Pettersson sågade läsande kvinnor i sin text och några dagar senare hade även Dagen Nyheters biträdande kulturchef Åsa Beckman ilsknat till. Det är faktiskt inte bara kvinnor som skriver om relationer och det privata och bilden att kvinnor bara vill läsa för att känna igen sig är djupt nedvärderande, menade hon och pekade på att även kulturmän som Kristofer Ahlström, Daniel Sjölin, Andrev Walden och Jens Liljestrand frikostigt delat med sig av sina privata erfarenheter. Beckman nämnde också Expressens Victor Malm i uppräkningen men han betackade sig på sociala medier:

”Vill bara säga att jag aldrig utgår från personliga erfarenheter och att jag inte har några.”

Sen blev det tyst. Men Veckans bråk-redaktionen anar att Jan Guillou kommer ge sig in i råkurret. Fast om 4-5 veckor när kultureliten har hastat vidare.

***

Prenumerera på Fokus här.