Veckans bråk: En kvinnlig soldat och samtiden

En bild på en kvinnlig soldat med kulspruta spreds på sociala medier. Reaktionerna därefter var helt väntade.

Text:

Bild: Skärmavbild

Det har varit en tuff vecka för alla säkerhetspolitiskt intresserade sociala medier-profiler den senaste veckan. Sverige flyttade trupper till Gotland och Ryssland placerade fem landstigningsfartyg i Östersjön, enligt Dagens Nyheter.

Allvarligt läge, ansåg många. Peter Hultqvist sa att man inte kunde utesluta ett angrepp mot Sverige och att det var ”viktigt att markera”

Men inte ens det räckte för att hålla intresset för säkerhetspolitik uppe. I stället blev det bråk om huruvida man är för eller emot Försvarsmakten på grund av att en kille på Twitter skrev en grej. På sociala mediers minst produktiva plats hade debatten nämligen redan hunnit förflytta sig långt bort från målet.

FREDRIC MORENIUS VAR tidigare politiker för marginalpartiet Medborgerlig samling och har samlat ihop närmare 9000 följare på Twitter. När länderna började skramla tänkte Fredric Morenius fritt kring det svenska försvaret. Han postade bilden på den kvinnliga soldaten med kulsprutan och skrev på twitter att:

Nej, ansåg många.

MEDHÅLLET VAR MED ANDRA ORD begränsat, men det hade skapats två lag på sociala medier. Ena laget (som i stort sett bara bestod av Fredric Morenius och anonyma konton) var för utspelet och emot det svenska försvaret, medan motståndarsidan bestod av alla som anser att det är skönt att det finns svenska soldater över huvud taget.

De säkerhetspolitiskt intresserade stackarna slet sitt hår och ville diskutera truppförflyttningar och Nato, men ingen lyssnade längre.

”Stolt över att Sara är en av många soldater som alltid är redo att försvara Sverige. Det är att göra skillnad på riktigt. Alla de tappra kvinnor och män som dedikerat sina liv åt försvarsmakten är våra hjältar!”, skrev till exempel Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci.

Efter några dagar av säkerhetspolitik högst upp på den svenska agendan hade både Twitter och den ryska båten tröttnat. Enligt uppgifter från försvarets insatschef är de ryska fartygen på väg bort från Östersjön. Kanske var det inte vapenskramlet utan debatten på Twitter som skrämde bort dem.

* * *