Veckans bråk: Kusinäktenskap

Förbud mot kusinäktenskap är i hetluften. "En skitsak" twittrade Strandhäll häromdagen. Sofie Löwenmark höll inte med.

Text:

Bild: TT / Jezzica Sunmo

Äktenskap mellan kusiner är väl något som främst genetiker och folkhälsoexperter intresserar sig för? Eller? Inte längre. Nu är det en fråga för såväl politiker som jurister och dessutom en ny front mellan högern och vänstern i kulturkriget. 

Häromdagen gav Tidöpartierna nämligen i uppdrag åt en utredare att ta fram förslag till förbud mot just kusinäktenskap.  

”Ett sådant förbud kan vara en viktig del i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck”, motiverade justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) och tre andra tidöpartister i Expressen. 

Möjligen är det obekant för en del, men sedan 200 år är det tillåtet för barn till syskon att gifta sig med varandra i Sverige. Sådana arrangemang har varit ovanliga men ”till följd av invandring från länder där hederstraditioner är vanligare har frågan blivit aktuell igen”, hette det vidare i artikeln. 

En av landets flitigaste röd-gröna twittrare, Annika Strandhäll, anklagade genast regeringen för att ägna sig åt skitsaker som denna plus danstillstånd och skatten på snus. Varpå journalisten (och Fokus-krönikören) Sofie Löwenmark undrade: "Ser du inte problemen med de utbredda kusinäktenskapen?" 

”Det hat som denna typ av frågor piskar upp mot vanliga muslimer som försöker skapa ett schysst liv är helt oproportionerligt. Ni går högerextremisternas ärenden. Jag kommer aldrig acceptera det”, smattrade Strandhäll tillbaka. 

Varpå Sakine Madone, politisk chefredaktör på Uppsala Nya Tidning, tog till orda: 

"Den attityd som S-kvinnornas ordförande visar här har varit ett stort hinder i kampen mot hedersförtrycket. Vi kommer 'aldrig acceptera' ytterligare 20 år av kulturrelativism."

***