Veckans bråk: Lappskojs på DN

Har DN varit roliga med flit eller av misstag?

Text:

Bild: Skärmdump från SVT nyheter

Är Dagens Nyheter rasistiskt mot samer?

Ja, den anklagelsen spred sig i sociala medier efter att en ledare om Anna Kinberg Batras "lapp-gate" bildsatts med landshövdingen sittandes bredvid Sametingets ordförande Daniel Lyngdorf Vinka, klädd i samekolt.

Psykologen och forskaren Jon Petter Stoor vid Umeå universitet är djupt kritisk mot publiceringen.

"Att skoja och ordvitsa med lapp som lapp eller same som lapp är ett jättevanligt förekommande skämt som jag tror att de flesta samer upplevt", säger han till SVT, och fortsätter: "Säger man ifrån så kommer det som ett brev på posten att vad lättkränkt du är."

Det var ett misstag, säger DN:s politikredaktör Amanda Sokolnicki: "Vi visste inte vem mannen var, men när vi förstod det olämpliga så bytte vi ut bilden. Vi gjorde fel!"

Stoor tycks acceptera förklaringen, men menar att samer kränks mer än andra, att användningen av ordet "lapp" vållar både fysiska och psykiska symptom, och att detta måste tas på allvar.

På X menar flera att Stoor är just lättkränkt. "Men va, har DN råkat i blåsväder för de haft en same med på bilden med Batra apropå lappdebaclet  … samtiden är fan störd", skriver till exempel PicyVicy, och Johan Lif fyller i: "Tror någon på allvar att en redaktör på DN medvetet försöker bild-vitsa på 'lapp'?"

VB-redaktionen vill här på slutet påminna om en annan variant av "arga lappar" kopplade till familjen Kinberg Batra. Landshövdingens man, komikern David Batra, gav 2010 ut boken Den som inte tar bort luddet ska dö! – ett urval autentiska lappar folk satt upp i tvättstugor, trapphus och kontorspentryn.

Kränkthet framstår här inte som en samisk specialgren – utan något av en nationalsport, faktiskt. 

***