Veckans bråk: Olof K Gustafsson vs lag och rättvisa

Ännu en gång har vd:n för Escobar Inc hamnat i blåsväder.

Text:

Bild: TT

Häromveckan greps Olof K Gustafsson, vd för Escobar Inc, i sin bostad i Spanien, misstänkt i en konsthärva för penningtvätt och bedrägeri, rapporterade SvD.

Olof K Gustafsson driver Escobar Inc tillsammans med den ökände knarkbaronen Pablo Escobars bror, Roberto Escobar, tidigare revisor för drogimperiet. Escobar Inc menar att de äger rättigheterna till knarkkungens namn. Det är inte första gången Gustafssons karriär kantas av kontroverser. Bland annat har han bråkat med både Netflix, Apple och Klarna och även kritiserats för bilder där han poserar med vapen.

Men nu verkar det inte enbart vara pulvret eller stora vapen som lockar. Olof K Gustafsson har nämligen gett sig in i konstvärlden, och det gör han med besked.

Dokument som SvD tagit del av visade att Gustafsson varit aktiv i en kriminell organisation som illegalt handlar med konstverk.

Gustafssons konstintresse och goda smak uppdagades efter en tullinspektion i Frankrike 2020. I bakluckan på en bil som han färdades i fann man tre Picasso-tavlor. Detta resulterade i en begäran om husrannsakan till spanska myndigheter.

Det amerikanska skatteverket deltog i tillslaget mot Olof K Gustafssons bostad. De menar att Olof K Gustafsson gjort sig skyldig till grov penningtvätt och bedrägeri när Escobar Inc marknadsfört och sålt mobiltelefoner. 500-600 personer ska ha betalat för produkter som de inte fått.

Men enligt Olof K Gustafssons advokat så rör sig detta egentligen bara om gammal hederlig strul med posten-problematik.

– Det är inget bedrägeri utan ett företag som hade problem med sina leveranser, menade Olof K Gustafssons advokat Federico Moglia enligt SvD.

Advokaten menar att anklagelserna om penningtvätt handlar om 1,2 miljoner dollar som flyttats mellan konton i USA och Förenade Arabemiraten.

– Det är pengar som han haft länge, det är ingen penningtvätt, menade han.

Hur detta ska sluta är förstås svårt att sia om i dag. Men om man kan sin Olof K Gustafsson så vet man att han inte är den som ger sig i första taget. I en intervju med Breakit har han sagt: “Jag stämmer vem som helst, hur som helst och när som helst.”

***